İsrail'in Gazze'de balık avlama mesafesini kısıtlaması

ICRC Gazze Direktörü Sow: - "Avlanma alanının genişletilmesi, böylece Filistinli balıkçılara daha büyük balıklar yakalamaları için imkan tanınması gerekli. Bu şekilde sınırlı bölgelerde küçük balıkların tüketilmesi deniz yaşamını tehdit ediyor"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Gazze'de balık avlama mesafesini kısıtlaması

GAZZE (AA) - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Gazze Direktörü Mamadou Sow, İsrail'e Filistinli balıkçılara tanınan avlanma sahasını genişletme çağrısı yaptı.

Sow, Gazzeli balıkçıların refakatinde gerçekleştirdiği 14 saatlik deniz yolculuğunun ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in izin verdiği sınırlı bölgelerde avlanmanın deniz yaşamını tehdit ettiğini söyledi.

İsrail'in avlanma sahasını kısıtlamasından dolayı Gazzeli balıkçıların küçük balıkları avlamaya mecbur kaldığına dikkati çeken Sow, "Gazzeli balıkçılarla denize açılmaya karar verdim. Nasıl avlandıklarını gördüm ve çektikleri acıları hissettim. Maalesef küçük balıklardan başka balık avlayamıyorlar, bu da yeterli değil." dedi.

Sow, "Avlanma alanının genişletilmesi, böylece Filistinli balıkçılara daha büyük balıklar yakalamaları için imkan tanınması gerekli. Bu şekilde sınırlı bölgelerde küçük balıkların tüketilmesi deniz yaşamını tehdit ediyor." diye konuştu.

İsrail'den Filistinlilerin ekmeklerini kazanabilmeleri için avlanma sahasını genişletme talebinde bulunan Sow, 6 millik avlanma sahasının Filistinlilerin giderlerini bile karşılamadığını, balıkçıların 12 millik bir alana ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

İsrail, 26 Ekim'de, Gazze'nin güneyinde yer alan sahillerde balık avlama mesafesinin iki ay süreyle 6 milden 9 deniz miline çıkartıldığını ve uygulamanın 1 Kasım'da başlayacağını duyurmuştu. Ancak hayata geçirilmesi iki kez ertelenen kararın geçen pazar günü askıya alındığı bildirilmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nin 20 mil açığına kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak İsrail yönetimi, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.


Yorumlar