İsrail'in Gazze sınırındaki tüneli patlatması

- COGAT Başkanı Tümgeneral Mordechai: - "Tel Aviv geçen pazartesi günü patlatılan tünelde kaybolan İslami Cihad Hareketi mensuplarının aranmasına izin vermeyecek"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Gazze sınırındaki tüneli patlatması

KUDÜS (AA) - İsrail'in işgal atındaki topraklarda faaliyetlerini yürüten "Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Biriminin (COGAT) Başkanı Tümgeneral Yoav Mordechai, İsrail'in Gazze Şeridi sınırı yakınlarında havaya uçurduğu tünelde kaybolan İslami Cihad Hareketi mensuplarının aranmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Aralarında "Yediot Ahronot" gazetesinin de bulunduğu İsrail basınında yer alan haberde, COGAT Başkanı Tümgeneral Mordechai'nin "Tel Aviv geçen pazartesi günü patlatılan tünelde kaybolan İslami Cihad Hareketi mensuplarının aranmasına izin vermeyecek." ifadelerine yer verildi.

Mordechai, öncelikle Gazze'de tutulan İsrailli kayıplar dosyasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi, tünelde hayatını kaybedenleri arama çalışmaları gerçekleştirmek için İsrail'in onayını beklediklerini açıklamıştı.

İsrail'in pazartesi günü Gazze Şeridi sınırı yakınlarındaki bir tüneli havaya uçurması sonucu 8 kişi hayatını kaybetmiş,12 kişi yaralanmıştı.

İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Seraya el-Kudüs'ten (Kudüs Tugayları) yapılan yazılı açıklamada da olayda hayatını kaybedenlerden 4'ünün Kudüs Tugayları üyesi olduğu belirtilmişti.

Olayda hayatını kaybedenlerin kanlarının boşa gitmeyeceği ifade edilen açıklamada, İsrail'in bu saldırısına karşılık vermek için önlerinde her türlü seçeneğin açık olduğu dile getirilmişti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada ise saldırıda tünelin enkazında mahsur kalan ve kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden 2 kişinin Kassam Tugayları üyesi olduğu kaydedilmişti.

Kassam Tugayları geçen yıl nisan ayında elinde 4 İsrail askeri olduğunu açıklamış, askerlerin durumu hakkında ise bilgi vermemişti.

İsrail, önce söz konusu askerlerden Hadar Goldin ve Oron Şaul'un 2014'teki Gazze savaşında öldüğünü duyurmuş, ancak Savunma Bakanlığı geçen haziran ayında askerlerin durumunu "kayıp ve esir" olarak değiştirmişti.

Hamas, elindeki İsrailli askerler hakkında bilgi vermek için, esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanan Filistinlilerin salıverilmesini şart koşuyor.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Yorumlar