İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

- Ağvar Yerleşim Projeleri Sorumlusu Beşşarat: "İsrail yönetimi, yerleşim birimlerine verilen su miktarında dün itibarıyla kısıtlamaya gitti" "Bölge sakinlerinin kendi imkanlarıyla kazdığı su kuyusunu yıktı" "Verilen su miktarı, ihtiyaçların üçte birini dahi karşılamıyor. Su kıtlığının devam etmesi, binlerce dönüm tarım arazisinin kuruması anlamına geliyor ve hayvancılığı tehdit ediyor"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

EL-AĞVAR (AA) - İsrail'in, Batı Şeria'nın kuzeyindeki El-Ağvar bölgesinde bazı yerleşim yerlerine verilen içme ve sulama suyu miktarında kısıtlamaya gittiği bu nedenle insani bir krizin patlak verebileceği uyarısında bulunuldu.

Ağvar Yerleşim Projeleri Sorumlusu Mutez Beşşarat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın yüzde 30'unu oluşturan ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan Ağvar'ın Kuzey Ağvar bölgesinde yer alan Kerdele, Berdele ve Aynu'l Beyda'da yaşam şartlarının, içme ve sulama suyu sıkıntısından dolayı oldukça zorlaştığını söyledi.

Beşşarat, "İsrail yönetimi, yerleşim birimlerine verilen su miktarında dün itibarıyla kısıtlamaya gitti. Bölge sakinlerinin kendi imkanlarıyla kazdığı kuyusunu yıktı. Verilen su miktarı, ihtiyaçların üçte birini dahi karşılamıyor. Su kıtlığının devam etmesi, binlerce dönüm tarım arazisinin kuruması anlamına geliyor ve hayvancılığı tehdit ediyor." dedi.

Bölge sakinlerinin geçimini hayvancılık ve tarımla temin ettiğine işaret eden Beşşarat, "trajik" olarak nitelendirdiği mevcut durum nedeniyle insani bir krizin patlak verebileceği uyarısında bulundu.

Ürdün sınırına komşu ve verimli topraklarıyla bilinen Ağvar bölgesinde 10 bin Filistinli yaşıyor. İsrail, beş bini Kuzey Ağvar bölgesinde yaşayan Filistinlilere inşaat ruhsatı vermediği için çinko baraka ve çadırlarda barınıyorlar.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.


Yorumlar