İsrail'in Cenin baskınına tepkiler yükseliyor

Fetih, Filistin topraklarında genel greve gidilmesi ve İsrail'e karşı tansiyonun yükseltilmesi çağrısında bulunurken, İslami Cihad Hereketi Gazze Şeridi'nin yakın zamanda savaşa girebileceği uyarısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Cenin baskınına tepkiler yükseliyor

Fetih ve İslami Cihad hareketleri, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskına tepki gösterdi.

Fetih Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, 9 Filistinlinin öldüğü Cenin Kampı'ndaki baskına karşılık Filistin topraklarında genel greve gidilmesi ve İsrail'e karşı tansiyonun yükseltilmesi çağrısında bululdu.

"Dökülen kanlara karşılık her yönde harekete geçmemiz; bugünü grev ve İsrail'le temasın olduğu her caddede tansiyonu yükseltme günü ilan etmemiz gerekiyor." ifadesinin kullanıldığı açıklamada, tüm Filistinliler İsrail'in Cenin'e yönelik uygulamalarına karşı seferber olmaya çağrıldı.

İslami Cihad Hareketi ise İsrail'in Cenin'deki askeri operasyona son vermemesi halinde Gazze Şeridi'nin savaşa girebileceği uyarısında bulundu.

Hareketin yöneticilerinden Davud Şihab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkesle ilgili tarafların, "aşırılık yanlısı İsrail hükümetini dizginlemek için derhal müdahale etmesi" gerektiğini söyledi.

Cenin'de olanlar karşısında sessiz kalınamayacağını belirten Şihab, yaşananların muhtemel yansımalarından İsrail'i sorumlu tuttu ve Gazze Şeridi'nde yakın zamanda bir savaşın patlak verebileceği uyarısı yaptı.

İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na bugün düzenlediği baskında 9 Filistinli öldürülmüştü.

İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te açtığı ateş sonucu yılbaşından bu yana biri kadın 5'i çocuk toplam 29 Filistinli hayatını kaybetmişti.

- İŞGAL ALTINDAKİ BATI ŞERİA'DA "EN KANLI" SENE

İsrail güçleri, son dönemlerde işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli beldelerine baskınlar düzenliyor ve Filistinlileri gözaltına alıyor.

Baskınları protesto eden Filistinlilere plastik merminin yanı sıra sık sık gerçek mermiyle müdahale eden İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde çatışma çıkıyor.

Birleşmiş Milletlerin açıkladığı verilere göre, BM'nin 2005'te bölgede kayıt tutmaya başlamasından sonra 2022, Batı Şeria'da en kanlı yıl olarak kayıtlara geçti.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail güçleri, 2022 boyunca 168'i işgal altındaki Batı Şeria'da, 52'si abluka altındaki Gazze Şeridi'nde olmak üzere aralarında 48 çocuğun da bulunduğu 220 Filistinliyi öldürdü.

Yorumlar