İsrail'e karşı en cesur ve kararlı Enver İbrahim'den geldi

Filistin topraklarında insanlık tarihinin en büyük katliamlarından birine imza atan İsrail'e karşı İslam dünyasından şu ana kadar hiçbir somut yaptırım gelmezken, en cesur ve somut adım ise Malezya Başbakanı Enver İbrahim'den geldi.

Google Haberlere Abone ol
En cesur ve somut adım Malezya'dan geldi

Malezya, İsrail gemilerinin limanlarına girişini yasakladı. Başbakan Enver İbrahim ‘Katliamlarla temel insani ilkeleri ve uluslararası hukuku yok sayanlara bir yanıt verdik’ dedi.

Geçici ateşkesin ardından saldırılarını artırarak sürdüren İsrail güçlerinin sınır tanımaz bombardımanları 19 binden fazla cana mal oldu. Tel Aviv’in kadın, çocuk, ibadethane, rehine tanımadığı korkunç saldırılarla ortaya çıktı. Avrupa Birliği’nin Orta Doğu Özel Elçisi Sven Koopmans, Filistinlilere Batı Şeria’da da orantısız şiddet uygulandığını kaydetti. Koopmans “Birçok vakada artık şiddetten değil terörizmden söz edilmeli” dedi.

YASAĞIN GEREKÇESİ ‘TEMEL İNSANİ İLKELERE UYULMAMASI’

Gazze’de 1.5 aydır yaşanan soykırıma karşı İslam dünyasının sessizliği vicdanları kanatırken Netanyahu hükümetine karşı dikkat çeken adım Malezya’dan geldi. İsrail bandıralı gemilerin ülkedeki limanlara girişi yasaklandı. İsrail’e yük taşıyan gemilerin de kargo yüklemesi yapamayacağı bildirildi. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Tel Aviv yönetiminin Gazze’de ‘temel insani ilkelere’ uymamasını yasağa gerekçe gösterdi.

İsrail terörüne karşı İslam dünyasının en doğusundan nihayet bir somut adım atıldı. Malezya hükümeti, İsrail’in “Gazze katliamına” tepki olarak İsrail gemilerine Malezya limanlarına yanaşma yasağı getirdi. Kuala Lumpur yönetimi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak, çok uluslu ZIM şirketine ait ticari gemiler de dâhil olmak üzere tüm İsrail bayraklı gemilerin Malezya limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceğini duyurdu.

Başbakan Enver İbrahim, ülkesi ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmamasına rağmen hükümetinin Malezya limanlarına yanaşan gemileri süresiz olarak yasak getirdiğini söyledi. İbrahim, “Malezya hükümeti, İsrailli denizcilik şirketi ZIM’in herhangi bir Malezya limanına yanaşmasını kısıtlama ve izin vermeme kararı almıştır” ifadesini kullandı. Malezya lideri, açıklamasının devamında, “Malezya ayrıca İsrail’e giden gemilerin Malezya limanlarında yük boşaltmasını da yasaklayacaktır ve bu yasakların her ikisi de ivedilikle yürürlüğe girecektir.” dedi.

Başbakan Enver İbrahim, yasağın “İsrail’in Filistin halkına karşı devam eden katliam ve vahşeti nedeniyle temel insani ilkeleri ve uluslararası hukuku ihlal etmesine bir yanıt” olduğunu dile getirdi. Malezya hükümeti, 2005 yılında İsrailli çok uluslu ZIM gemilerine Malezya limanlarına yanaşma izni vermişti. Enver İbrahim, yaptığı açıklamada “Ancak hükümet daha önceki kabinenin kararını geçersiz kılmaya karar verdi” ifadesini kullandı.

İlaveten Malezya Başbakanı, İsrail istikametine giden hiçbir geminin Malezya limanlarına yanaşmasına izin verilmeyeceğini de aktardı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında şu ana kadar öldürülenlerin sayısı çoğu kadın ve çocuk 20 bine yaklaşırken 51 binden fazla Filistinli de yaralandı.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi’nde, Gazze’de insani yardımlara engelsiz erişim için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesinin talep edildiği karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi. ABD’nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısının kabulü için ikna olmadığı, tasarıyı destekleyen ülkelerin ise ABD’nin yine konuyla ilgili bir karar tasarısını veto etmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını bildiriliyor. Karar tasarısının son versiyonunda, tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılıyor ve BM Genel Sekreteri’nden insani yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniyordu.

Yorumlar