İsrail'den Filistin saldırılarına 'Eurovizyon Molası'

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına Eurovizyon nedeniyle ara verdiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'den Filistin saldırılarına 'Eurovizyon Molası'

Gazze’de dün sağlanan ateşkesin ardında Tel-Aviv’de düzenlenen Eurovizyon yarışması olduğu ortaya çıktı. İsrail, Tel-Aviv’de düzenlenecek ses yarışmasının saldırılardan etkilenmemesi amacıyla göstermelik bir ateşkesi yürürlüğe soktu. Eurovizyon provaları Pazar günü Tel-Aviv’de başlamıştı. Filisitinli gruplar önceki gün İsrail’in devam eden saldırıları karşısında Tel-Aviv’i hedef alacaklarını açıklamıştı.

İsrail’in hafta sonu 25 Filistinlinin şehit olmasına ve 18 binanın yıkılmasına sebep olan Gazze’ye yönelik katliamını “ateşkes” kararıyla durdurmasının ardında, Tel-Aviv kentinde düzenlenecek 64. Eurovizyon Şarkı Yarışması olduğu ortaya çıktı.

Önceki gün provaları başlayan ve finali 18 Mayıs’ta yapıalcak yarışma için 46 ülkeden yüzlerce ülke temsilcisinin Tel-Aviv’e geldiği, yine 5 binden fazla yabancı gazetenin de yarışmayı takip etmek için kayıt yaptırdığı ortaya çıktı.

İsrail’in, Gazze’de ateşkes kararı almasının ardındaki gerçek sebebin de Tel-Aviv’de Eurovizyon provalarının başlaması ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden binlerce kişinin de Eurovizyon’u takip etmek için gelmeyi sürdürmesi olduğu belirtiliyor.

Gazze’de ilan edilen ateşkes de yarışma süresince bir çatışma yaşanmaması ve ülkede bulunan yabancı medya temsilcilerinin dikkatini çekmeme adına atılan bir adım olduğu değerlendirildi. Bu yıl 300 milyondan fazla kişinin izlemesi beklenen yarışma, Avustralya, Çin ve ABD’den naklen yayınlanacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, “ateşkes kararından” hemen sonra yaptığı kısa açıklamada, “Gazze’ye yönelik operasyon tamamlandmadı, sadece sabır ve muhakeme gerekiyor” sözleriyle, ateşkesin geçici olduğunu dolaylı yoldan ilan etmiş oldu. Filsitinli gruplar, İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları sonrası, önceki gece Tel-Aviv’i de vurma tehdidinde bulunmuştu. Netanyahu’nun ateşkes kararında bu tehdidin etkili olduğu değerlendiriliyor.

İsrail’in katliamlarınada Eurovizyon’u paravan olarak kullanması karşısında Avrupa Yayın Birliği’nin ve katılımcı ülkelerin ne gibi bir tepki göstereceği de merak ediliyor. Eurovision Şarkı Yarışmasını geçen yıl kazanan İsrail’e karşı dünya kamuoyunda boykot çağrıları yükselmişti.

Kaynak: Yeni Şafak

Yorumlar