İsrail ve Hamas arasında anlaşma sağlandı

İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlandığı yönündeki son dakika haberi Katar duyurdu. Katar, uzun süredir iki taraf arasında arabulucuk yapan ülkelerden biridir.

Google Haberlere Abone ol
İsrail ve Hamas arasında anlaşma sağlandı

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde esir tutulan İsrailliler için ilaç sağlanması karşılığında bölgeye ilaç ve insani yardım yapılmasını öngören bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Sözcü Macid el-Ensari, anlaşmanın Katar ve Fransa'nın arabuluculuğunda gerçekleştiğini belirtti. İlgili yardımlar, 17 Ocak'ta Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından Mısır'ın El-Ariş kentine gönderilecek.

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Anlaşmaya göre, Gazze Şeridi'ndeki sivil halka, özellikle zarar gören bölgelere yönelik insani yardımlar artırılacak. Bu adım, İsrailli esirlerin tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması ile paralel olarak gerçekleştirilecek.

NETANYAHU OFİSİNDEN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Mossad Şefi David Barnea'nın Katar ile yürütülen görüşmeler sonucunda esirlere ilaç temin edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. İlaçların, Katar Hava Kuvvetleri tarafından taşınacağı ve Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaştırılacağı aktarıldı.

GEÇMİŞTEKİ ARABULUCULUKLAR

Katar ve Mısır'ın daha önce de bölgedeki çatışmalarda arabulucu olarak devreye girdiği biliniyor. 24 Kasım 2023'te başlatılan 7 günlük insani ateşkes sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esirin karşılıklı olarak serbest bırakılması bu çabaların bir parçasıydı.

GAZZE'DEKİ DURUM

Gazze Şeridi, İsrail'in sürdürdüğü yoğun saldırı ve abluka altında bulunuyor. Bölgede, 350 bin kronik hastanın gerekli ilaçlara erişimde zorluk çektiği bildiriliyor. Bu durum, insani yardımın önemini daha da artırıyor.

İSRAİLLİ ESİRLERİN DURUMU

İsrail ordusunun verdiği bilgilere göre, Gazze Şeridi'nde halen 136 İsrailli esir bulunuyor. Bu anlaşmanın, esirlerin tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

ULUSLARARASI ÇABALARIN ÖNEMİ

Katar'ın, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirme noktasında uluslararası ve bölgesel ortaklarla iş birliği içinde hareket ettiği vurgulanıyor. Bu anlaşmanın, bölgedeki insani durumu iyileştirme yönünde atılmış önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar