İsrail komandoları Güney Kıbrıs'ı askeri üsse çevirdi

Akdeniz'de attıkları tek taraflı adımlarla Türkiye'yi karşılarına alan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye'nin adımları karşısında çaresiz kaldı. GKRY, İsrail korumasına başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
İsrail komandoları Güney Kıbrıs'ı askeri üsse çevirdi

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ile işbirliği yaparak Türkiye'yi hak ve menfaatlerini korumaktan alıkoyacağını sanıyor. İsrail özel kuvvetlerine ve hava kuvvetlerine ülkenin kapılarını sonuna kadar açan Güney Kıbrıs, bu adımlarla Türkiye'ye gözdağı verdiğini sanıyor. İsrail'in son 3 yılda Güney Kıbrıs'ta dört kez tatbikat yaptığı belirtildi. 

Ülkenin en prestijli basın kuruluşlarından olan Times of Israel’de yer alan habere göre, İsrail ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında imzalanan askeri işbirliği çerçevesinde gerçekleşen tatbikatlarda, İsrail özel kuvvetlerinin Rum ordusuna da eğitim verdiği ifade edildi. İsrail ordusuna bağlı seçkin birliklerin Güney Kıbrıs ordusuna meskun mahalde çatışma eğitimi verdiği belirtiliyor. Türkiye ve Libya arasında Kasım ayı sonunda imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakat Muhtırası'nın hemen ardından  İsrail özel kuvvetlerinin Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği tatbikat ve eğitimlere hız verildi. Tatbikata ait fotoğraflar İsrail ordusu tarafından paylaşıldı.

Öte yandan İsrail haber kanalı İ24 News tarafından İsrail ve Rum tarafları arasındaki askeri işbirliğine ilişkin yapılan haberde ise tatbikatlar “Türkiye ile yaşanan gerilim 1974’ten beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı” yorumuyla değerlendirildi.

"TAHT OYUNLARI"

İçinde bulunduğumuz Aralık ayının ilk haftasında Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde iki tarafın katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatın, Güney Kıbrıs’ın dağlık coğrafyasının Lübnan’a benzerliği nedeniyle İsrail askerlerinin faydalanması için yapıldığı belirtilse de gerçeğin bunun ötesinde olduğu açıkça ortada. İsrail ve Rum Kesimi tarafından yapılan ve “Taht Oyunları” adı verilen tatbikata İsrail komando bölüklerinin yanı sıra birkaç hava kuvvetleri müfrezesinin de katıldığı ifade edildi.

ÖZEL SEÇİLMİŞ BİRLİK

Türkiye karşıtı tatbikatta, İsrail tarafından 2015 yılında birçok farklı özel kuvvetler biriminden kurulan bir komando tugayından askerlerin görev aldığı da haberde belirtildi. Tatbikatın, gece baskını, hava desteği, arama-kurtarma gibi çeşitli senaryo ve görevler yelpazesinde yapıldığı, İsrailli subaylar tarafından açıkladı.

RUM ASKERLERİNE EĞİTİM

Öte yandan İsrail merkezli İ24 NEWS’te Aralık ayındaki “Taht Oyunları” adlı tatbikata ilişkin görüntülerde İsrailli askerlerin, Güney Kıbrıs’ta Rumlara askeri eğitim verdiği de görüldü. Görüntülerde muhabire konuşan Rum askerler, İsrail özel kuvvetlerinden eğitim aldıklarını doğruluyor. Bir Rum askerin “Biz İsraillilerle aynı silahı taşıyoruz ve taktikleri onlardan öğreniyoruz” sözlerini kullandığı da görülüyor.

Videoda İsrail’in özel hava indirme bölüğü Unit 669’un da tatbikata katıldığı belirtilmekte. Videonun sonunda “Türkiye ile yaşanan gerilim 1974’ten beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı” sözlerinin kullanılması, hedefin Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığı olduğunu gösterdi.

Yorumlar