İsrail hop oturup hop kalkıyor: BM kararını tanımayacaklarmış

ABD'nin ilk kez çekimser kalarak veto etmediği İsrail karar tasarısı BM'de kabul edildi. Obama'nın giderayak aldığı bu karar İsrail işgal devletini derinden yaraladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, BM kararının tanımayacaklarını açıklarken, İsrail'den gelen tepkilerde "ABD'nin kendilerini sattığı" yorumları yapıldı

Google Haberlere Abone ol
İsrail hop oturup hop kalkıyor: BM kararını tanımayacaklarmış

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İsrail işgal devletinin Filistin toprakları üzerindeki emellerine ilk kez çekimser kalan ABD, BM'den somut bir kararın çıkmasına vesile oldu. Kararla birlikte İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki sivil işgallerinin uluslararası yasalara aykırılı tescil edilmiş oldu. Ancak karar İsrail'den sert tepkiler almaya başladı. Özellikle görev süresine bir ay kalan Obama'ya çok sert çıkan İsrail işgal yönetimi kararı tanımayacağını söylüyor. İslam dünyası ise gecikmiş karar için memnuniyetini dile getirdi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'den işgali altındaki Filistin topraklarında yer alan yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını reddettiklerini ve buna uymayacaklarını bildirdi. Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail bu utanç verici karar tasarısını reddediyor ve bunun hükümlerine uymayacak. İsrail, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'yı da eleştiren Netanyahu, Obama yönetiminin Yahudi yerleşim birimi karşıtı BMGK kararına karşı "İsrail'i savunmakta başarısız olmakla kalmayarak bunu perde arkasından gizlice tezgahlayıp desteklediğini" öne sürdü.

Netanyahu , "Suriye'de yarım milyon insanın katledilmesini durdurmak için hiçbir şey yapmayan BMGK, Ortadoğu'daki tek demokrasiye (İsrail) karşı utanç verici bir şekilde cephe oluşturarak Ağlama Duvarı'nı (Burak Duvarı) 'işgal altındaki topraklar' olarak niteledi." değerlendirmesinde bulundu.

İKİ KARARI GÜNDEME GETİREN ÜLKELERDEKİ BÜYÜKELÇİLERİ GERİ ÇAĞIRDI

Açıklamada, Netanyahu'nun İsrail'in Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişarede bulunmak için ülkeye geri çağırdığı bilgisi verilerek, Senegal Dışişleri Bakanı'nın planlanan İsrail ziyareti ile Tel Aviv yönetiminin bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarının iptal edildiği duyuruldu.

Söz konusu adımların, BMGK kararını hazırlayan ve İsrail'le diplomatik ilişkisi bulunan ülkelere karşı atıldığı vurgulandı. Kararı hazırlayan diğer ülkeler Malezya ve Venezuela'nın ise İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Mısır tarafından geçen çarşamba günü BMGK'ya sunulan ve daha sonra yine Mısır'ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu kez karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından konseye getirilerek oylanmıştı.

BMGK'da İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edilmişti.

Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullanmıştı. ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması, kararın geçmesinde etkili olmuştu.

İSLAM ÜLKELERİNDE MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) kabul edilen İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, Lübnan, Ürdün ve Kuveyt yönetimlerince de memnuniyetle karşıladı.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, yaptığı yazılı açıklamada, "BMGK'da kabul edilen işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasını talep eden kararı memnuniyetle karşılıyorum." ifadesine yer verdi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumini ise BMGK kararını "tarihi" olarak niteledi.

Resmi haber ajansı PETRA'ya konuşan Mumini, "BMGK'da 14 üyenin karar lehine oy kullanması ve bir üyenin çekimser kalması, uluslararası toplumun, yerleşim faaliyetlerinin yasa dışı olduğu ve Filistin halkının toprakları üzerindeki haklarını onaylayan kanaatini ortaya koymaktadır." dedi.

Kararın, Ürdün'ün tarihi tutumunu ve yerleşim faaliyetlerine karşı sarf ettiği devamlı çabayı da ortaya koyduğunu anlatan Mumini, İsrail'in işgal altında bulunan topraklardaki faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu ve uluslararası toplum tarafından reddedildiğini vurguladı.

Kuveyt Parlamento Başkanı Merzuk el-Ganim de kararı, "doğru yönde atılan bir adım" olarak yorumladı.

Ganim, yaptığı basın açıklamasında, kararın İsrail'e yönelik uluslararası baskı unsurlarına bir yenisini eklediğini belirtti.

Bu adımı, tüm uluslararası toplantılarda baskı unsuru oluşturacak yenilerinin takip etmesi gerektiğine dikkati çeken Ganim, atılan tüm bu adımların yeterli olmayabileceğini ancak yine de uluslararası sözleşmelerle çelişen İsrail uygulamalarını açığa çıkarmak için teşvik ve destek özelliği bulunduğunu sözlerine ekledi.

BMGK'da İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edilmişti.

Şimdiye kadar BMGK'de İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullanmıştı. ABD'nin ilk defa çekimser oy kullanması, kararın geçmesinde etkili olmuştu.

ABD'DEN YENİ ÇAĞRI: YERLEŞİMLERİ DURDUR

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden kararın, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması üzerine kabul edilmesine ilişkin, "ABD, İsrail'e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor." dedi.

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK'de kabul edildi. Kararda, İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin "hiçbir yasal geçerliliği olmadığı ve uluslararası hukuku alenen ihlal ettiği" belirtildi.

Oylamanın ardından karara ilişkin açıklama yapan Power, İsrail'in yerleşim birimlerinin sayısının arttığını ve bu durumun İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirterek, "ABD, İsrail'in 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerinin durması gerektiği mesajını gönderiyor." dedi.

FİLİSTİN'DEN TEŞEKKÜR

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise konseye teşekkür ederek, kararın barış görüşmelerine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Mansur, "Karar, iki devletli çözümün korunması ve barış ve umudun canlandırılmasında son çaba olarak görülebilir." ifadesini kullandı.

İSRAİL'DEN TEPKİ

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise ABD'nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi.

Danon, "İsrail'in en büyük müttefikinden (ABD) paylaştığımız değerlere uygun hareket etmesini ve bu utanç verici kararı veto etmesini beklerdik." dedi.

Kararın veto edilmesi çağrısında bulunan ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'e destek verdi.

Trump, "BM'ye gelince, 20 Ocak'tan sonra işler farklı olacak." ifadesini kullandı.

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Trump, 20 Ocak'ta görevi Obama'dan devralacak.

BAN DA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise İsrail'in Filistin'deki yasa dışı faaliyetlerine son vermesini talep eden kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Kararın, önemli bir adım olduğunu ifade eden Ban, İsrailli ve Filistinli liderlere, müzakerelere dönülmesi için uluslararası toplumla çalışmaları çağrısında bulundu.

Yorumlar