İsrail ezan yasağını mecliste oyladı, İslam dünyası tepkili

İsrail meclisi, ezanın belli saatlerde yasaklanmasını öngören tasarıyla ilgili ilk oylamayı yaptı. Oylamadan 'kabul' yönünde oy çıktı. İsrail'in bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramayan bu kararı İslam dünyasının tepkisini çekmeye devam ediyor. Hamas yaptığı açıklamada İsrail'i kınadı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail ezan yasağını mecliste oyladı, İslam dünyası tepkili

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarında bir yandan Müslümanları evlerinden çıkararak topraklarını, arazilerini yeni yerleşim yerleriyle doldurmaya çalışırken öte yandan da Müslümanların kutsallarına el uzatıyor. İsrail meclisi, ezanın yasaklanmasını öngören yasa tasarısının ilk bölümünde 'kabul' oyu verdi. Tasarı için iki oylama daha yapılacak ancak onların da 'kabul' yönünde çıkması bekleniyor. Karar Filistin'de ve bölgede yeniden gerilime yol açacak. 

İsrail'de ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı mecliste (Knesset) yapılan ilk oylamada kabul edildi. Ezanın gece 23.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasına yasak getiren tasarı için Knesset'te yapılan oylamada 55 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 48 milletvekili tasarıya karşı oy verdi. Knesset'teki Arap milletvekilleri, oylama sonucunun açıklanmasıyla birlikte tekbir getirerek tepkilerini ortaya koydu. Oylamanın ardından kürsüye çıkan Arap milletvekili Ahmed Tiybi, "Ezan namaz çağrısıdır. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu ve onun aşırı sağcı destekçilerine rağmen bu topraklarda yankılanacaktır." dedi. Tasarının yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi için Knesset'te iki ayrı oturumda daha kabul edilmesi gerekiyor.

FİLİSTİN'DEN TEPKİLER

Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanı Yusuf Edais, İsrail Parlamentosu Knesset'in ezan yasağını onaylamasını kınadı. Edais, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu, Kudüs'teki Müslümanlara karşı ırkçı ve kışkırtıcı bir karardır. Kudüs'ün, ırkçı Siyonist rengiyle dışlayıcı özelliği olan bir kente dönüştürülmesinin habercisidir." ifadelerini kullandı. Yusuf Edais, uluslararası toplum ile İslami ve Arap kurumlarını, Kudüs'teki İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalları koruma ve İsrail'in söz konusu kararından dönmesi için mücadele etmeye çağırdı. İsrail'de ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı, bugün Knesset'te yapılan ilk oylamada kabul edilmişti. Ezanın gece 23.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasına yasak getiren tasarı için Knesset'te yapılan oylamada 55 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 48 milletvekili ise tasarı karşıtı oy vermişti.

HAMAS KARARI KINADI

Hamas, İsrail parlamentosu Knesset'in, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısını onaylamasını kınadı. Hamas'tan yapılan açıklamada, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan kanun tasarısının Knesset tarafından onaylanması kınanarak, tasarı "Arap ve İslam kimliğine saldırı" olarak nitelendirildi. Açıklamada, ABD'nin yanlılığını fırsat bilen aşırı sağcı işgal hükümetinin aldığı ırkçı kararlarda bir artışın olduğuna dikkat çekilerek, "Kudüs'teki Filistinliler bu kararı kabul etmeyecektir." denildi. Açıklamada, Arap ülkeleri ve İslam dünyasına Filistin halkının yanında durması çağrısında bulunuldu. İsrail'de ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısı mecliste yapılan ilk oylamada 55 oyla kabul edilmiş, 48 milletvekili ret oyu vermişti. Tasarının yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi için Knesset'te iki ayrı oturumda daha kabul edilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE'DE PROTESTO EDİLMİŞTİ

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İstanbul Şubesi üyeleri, ezan yasağı tasarısı henüz İsrail meclisinin alt komisyonundayken protesto etmişti. Beyazıt Meydanı'nda cuma namazı sonrasında bir araya gelen TÜGVA üyeleri, "Ezan sesimiz, Kudüs şerefimizdir" yazılı pankart açarak, "Ezanlar susturulamaz" ve "Kudüs ezansız kalmayacak" yazılı dövizler taşıdı. Burada Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından, gruptakiler adına basın açıklaması yapan Eten Topal, İslam’ın ilk kıblesi olan Kudüs’te okunan ezanların hiçbir güç tarafından susturulamayacağını söyledi. Hiçbir gücün ezana ve Müslümanlığa karşı çıkamayacağını vurgulayan Topal, Müslümanların, ezan yasağına karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğini belirtti. Topal, ezanın yasaklanmasına karşı dik duruşun Müslümanlar için namus meselesi olduğunu anlatarak, ümmetin artık prangalarından kurtulması için Filistin’in özgürlüğüne kavuşması gerektiğini dile getirdi. Filistin halkına yönelik baskıların son bulması için oradaki Müslümanların birleşmesi gerektiğini aktaran Topal, "Filistin’de, Kudüs’te, dünyanın neresinde olursa olsun, Müslümanların namusu olan ezanlar asla susturulamayacak. Filistin’de tek bir Müslüman kalana kadar, ezan okunmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı. 

EZAN YASAĞI TASARISINDA NE VAR?

Kamuoyunda "ezan yasağı" olarak adlandırılan kanun tasarısı "beş vakit ezanı kapsayacak" şekilde geçen aylarda da gündeme gelmiş ancak İsrailli siyasetçiler, Yahudilerin Kutsal Cumartesi (Şabat) günlerinde ve diğer bazı ritüellerinde çaldıkları şofarın da yasaklanma riski nedeniyle tasarıya karşı çıkmıştı. Bunun üzerine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli siyasetçilerin bu kaygısını giderecek şekilde yasanın yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatmıştı. Söz konusu yasa tasarısı Netanyahu'nun talimatı doğrultusunda, ezanın 23.00 ile 07.00 saatleri arasında hoparlörlerden okunmasını yasaklayacak şekilde yeniden düzenlendi. Tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesi halinde "sabah ezanının hoparlörlerden okunması yasağına" uymayan camiler hakkında, bin 200 ila 2 bin 600 dolara varan para cezaları verilebileceği belirtiliyor.

Yorumlar

HASAN MÜSLÜMAN ÜLKELER HANİ PROTESTOLARINZ DUYMUYORUM