Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 7

Uzun yıllar yapılan araştırmalar salgından aslında en çok etkilenenlerin Asyalı ve Afrikalılar olduğunu ortaya koyarken Avrupa'da da oransal olarak en çok Daminarka ve Macaristan'da ölümler görüldü. Avrupa'da hayatını kaybedenlerin en çok yoksul kesimden olması gribin iyi beslenemeyen ve doktora gidemeyenleri daha çok etkilediğini ortaya koydu.

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 8

İSPANYOL SALGINI BELİRTİLERİ

İspanyol gribinin ilk belirtileri solunum güçlüğü ile kendini gösteriyor sonrasında hastaların yüzü kızıl-kahve bir renk alıyordu. Hastaların yüzündeki bu renk daha sonra maviye dönüyor, öldüklerinde ise simsiyah oluyordu. İlginç olan kısım ise ölümün nedeni çoğu vaka açısından gribin kendisi değil, virüsün akciğerde açtığı yaralara yerleşen bakteriler sonucu oluşan zatürreydi.

Hastaların şikâyetleri ise diş ve saç dökülmesi ile başlıyor, baş dönmesi, uykusuzluk, görme ve işitme kaybından şikâyet ediyorlardı. Hayatta kalanlar ise virüs enfeksiyonu sonrasında depresyon geçiriyordu.

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 9

OSMANLI'DA İSPANYOL GRİBİ

Avrupa üzerinden Osmanlı Devleti'ne gelen İspanyol gribi Anadolu'ya yayılmış o dönem sadece İstanbul'da 6 bin 403 kişi hayatını kaybetmişti. 

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 10

İSPANYOL GRİBİNİN ETKİLERİ

Bazı ojenik yani insan ırkının arıtımını savunan kesimler tarafından gribin daha çok alt ve geri kalmış ırkları etkilediği iddiaları ortaya atılsada gribin hem zenginleri, hem beyazları, hem Asyalıları hemde Afrikalıları etkilediği görüldü. 

10 / 11