Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 3

Günümüzde dünyayı saran en büyük salgın tehditlerinden biri olan koronavirüsünün aksine İspanyol gribi genellikle genç ve sağlık insanların hayatını kaybetmesine neden oluyordu. Sadece bu salgın nedeniyle Güney Afrika'da 500 binden fazla çocuğun kimsesiz kaldığı belirtiliyor. Çalışarak eve ekmek getiren sağlıklı bireylerin kaybedildiği salgın sırasında bir çok aile kimsesiz kalırken gripten en çok etkilenenlerden biri ise hamile kadınlardı.  Bilim insanları hala genç ve hamile insanların hayatını kaybetmesine neden virüsün gizemini çözebilmiş değil. 

 

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 4

İnsanın bağışıklık sistemi en etkili savunmasını ilk karşılaştığı grip virüsüne karşı oluşturur. Ancak gribe yol açan virüsler sürekli yapısal değişim geçirir. Virüsün yüzeyinde kısaca H ve N olarak bilinen iki ana antijen vardır. Antijen, vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

 

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 5

1918'de genç yetişkinlerin ilk karşılaştığı virüs türü olan H3N8 daha sonra büyük salgına yol açan türden H1N1'den daha farklıydı ve onların bağışıklık sistemi esas olarak ilkine karşı hazırlık yaptı. Yaşlılar ise 1830'larda ortalıkta dolaşan H1 veya N1 antijeni ile tanışık olduğundan büyük salgından fazla etkilenmedi.

Dünyanın en büyük felaketi olan 'İspanyol gribi' 50 milyon can almıştı - Sayfa 6

NEDEN İSPANYOL GRİBİ ADI VERİLDİ? 

Aradan yüz yıl geçmesine rağmen salgının hala İspanyol gribi olarak anılması aslında gribin ilk İspanya'da görülmesi nedeniyle değildir. Savaş nedeniyle dünya ülkeleri kamuoyundan salgını gizlemeyi tercih ederken İspanya sansür uygulamayarak salgını vatandaşlarına ve dünyaya duyurdu. Bu sebeple grip İspanyol gribi olarak anılmaya başladı.