İspanya'da Katalonya karşıtı gösteri

- Başkent Madrid'de toplanan aşırı sağcı gruplar, İspanya'nın bütünlüğünü savunan ve Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri protesto eden bir gösteri yaptı - Gösteriye katılanlar, Madrid'deki bir Katalan kitapçısını basan ve "idelolojik ayrımcılık" yaptıkları gerekçesiyle 3 ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaları alan aşırı sağcı 14 kişinin serbest bırakılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da Katalonya karşıtı gösteri

MADRİD (AA) - İspanya'da aşırı sağcı Falange Partisi ve aynı görüşteki bazı sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla İspanya'nın bütünlüğünü savunan ve Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri eleştiren gösteri düzenlendi.

Başkent Madrid'in kent merkezinde organize edilen gösteriye, yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Ellerinde İspanyol bayrakları bulunan göstericiler, "Katalonya, İspanya'dır", "Yaşasın İspanya" sloganları attı.

Basın açıklamasında, gösterinin, Madrid'deki "Libreria Blanquerna" isimli Katalan kitapçısında yapılan bir eylemden dolayı Yüksek Mahkemenin 14 kişiye 3 ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaslarına tepki amacıyla düzenlendiği bildirildi. "İspanya'nın birliğini savunmak suç değildir" yazılı pankartlar taşıyan aşırı sağcı gruplara bağlı göstericiler, cezaevine konulan 14 kişinin serbest bırakılıp, haklarındaki suçlamaların düşürülmesini istedi.

Falange Partisinden bir yetkili, gösteri sırasında yaptığı konuşmada, "Bu İspanya için yapılmış bir gösteridir. Bizi korkutamazlar, vatanımız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Vatanın birliğini savunmak ideolojik bir suç değil, zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

11 Eylül 2013 tarihinde Katalonya'nın milli günü olan Diada ile bağlantılı kutlamaların yapıldığı Madrid'deki Katalan kitapçısını basan aşırı sağcı bir grup, "Katalonya, İspanya'dır" diye sloganlar atmış, çıkan arbedede 5 kişi hafif yaralanmıştı. Olayla ilgili açılan davada, sanık 14 kişi İl Mahkemesi tarafından 6 ile 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Kararı bozan Yüksek Mahkeme ise "ideolojik ayrımcılık" gerekçesiyle sanıkların 3 yıl 11 ay ile 4 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması gerektiğine hükmetmişti.


Yorumlar