İspanya'da azınlık hükümetine doğru

- İspanya'da sağ görüşlü Halk Partisi'nin lideri Rajoy, kuracağı azınlık hükümetinin programını, güven oylaması için toplanan Meclis Genel Kurulu'nda açıkladı - Rajoy: - "İlk yükümlülüğüm İspanya'nın birliğini savunmaktır" - Rajoy'un azınlık hükümetinin 29 Ekim cumartesi günü yapılacak ve basit çoğunluğun yeterli olacağı 2. oylamada güvenoyu alması öngörülüyor

Google Haberlere Abone ol
İspanya'da azınlık hükümetine doğru

MADRİD (AA) - İspanya'da sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, kuracağı azınlık hükümetinin programını, güven oylaması için toplanan Meclis Genel Kurulu'nda açıkladı.

Yaklaşık 1 saat süren konuşmasında, ülkenin öncelikli sorunu olarak gösterilen Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere değinen Rajoy, "İlk yükümlülüğüm İspanya'nın birliğini savunmaktır." dedi. Katalonya'daki ayrılıkçı girişimleri, "ülkedeki en ciddi tehdit" olarak tanımlayan Rajoy, önceliğinin her zaman yasaları uygulamak olacağını ancak sorunun çözümü için yeni formülleri dinlemeye de açık olduğunu söyledi.

Rajoy, 10 aydır hükümetsiz olan İspanya'nın büyük reformlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, özerk yönetimler için yeni bir mali sistem, eğitim ve emeklilik sistemiyle ilgili reformları öncelikli olarak sıraladı. 2011'den bu yana İspanya'nın Başbakanı olan Rajoy, kuracağı azınlık hükümetinin, 4 yıllık ve istikrarlı bir iktidar olması için alınacak her kararda diyaloğa açık olacağının altını çizdi.

Bu arada İspanya Anayasası gereği hükümetin 31 Ekim akşamından önce kurulması gerekiyor. Rajoy'un hükümet programını sunmasıyla başlayan güven oylamasıyla ilgili genel kurul oturumu, yarın diğer siyasi parti liderinin konuşmalarıyla devam edecek. Öngörülen sürenin uzamaması halinde, 350 sandalyeli Mecliste 176 salt çoğunluğun aranacağı ilk güven oylaması da yarın akşam saatlerinde yapılacak. İlk oylamada yeterli çoğunluğu elde edemeyeceği tahmin edilen Rajoy'un, 29 Ekim cumartesi günü yapılması öngörülen ve basit çoğunluğun aranacağı 2. oylamada güvenoyunu alması ve hükümeti kurması bekleniyor.

20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 genel seçimlerinden sonra ilk olarak 28 Temmuz'da Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendiren Rajoy, 31 Ağustos ve 2 Eylül tarihlerinde Mecliste yapılan oylamalarda güvenoyu almayı başaramamıştı. Kral 6. Felipe tarafından dün ikinci kez hükümeti kurmakla görevlendirilen Rajoy, mevcut durumda ülkedeki 2. en büyük siyasi parti olan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE), 1 yıl içinde üçüncü bir genel seçime gitmemek için aldığı "çekimser oy kullanma" kararı sayesinde güvenoyu almış olacak. İspanyol Meclisinde 137 milletvekiline sahip PP'nin kuracağı azınlık hükümetine, dışarıdan liberal görüşlü Ciudadanos (32 milletvekili) ve Kanarya Koalisyonu (1 milletvekili) partileri destek vereceklerini açıklarken, PSOE ise çekimser oy kullanacak.

Öte yandan 2. güven oylamasının yapılacağı 29 Ekim cumartesi günü, ülkedeki "Öfkeliler" adlı halk girişimi tarafından Rajoy'un azınlık hükümetini protesto etmek amacıyla "meclisi kuşatma" adı altında bir gösteri organize edilecek.


Yorumlar