İslam ülkelerinin Altın Borsası hazırlıklarında önemli mesafe alındı

- Kalkınma Bakanı Elvan: - "Dubai Emtia Merkezi ve Malezya Borsası ile işbirliği halinde Borsa İstanbul çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalar önemli bir noktaya geldi" - "Bu kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu kurulması planlanıyor" - Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye, mevcut altın rezervinde Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkeleri geride bırakıyor

Google Haberlere Abone ol
İslam ülkelerinin Altın Borsası hazırlıklarında önemli mesafe alındı

ANKARA (AA) - İBRAHİM YILMAZ/NECİP FAZIL ÇELİK- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya tarafından yürütülen Altın Borsası çalışmalarının belli bir noktaya ulaştığını belirterek, "Bu üç ülkenin çalışmaları belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra diğer Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerine yönelik de bir çalışma başlatılacak. Bu kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu kurulması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Elvan, AA muhabirine, İslam ülkeleri işbirliğinde kurulması planlanan Altın Borsası'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Borsa İstanbul'un bu konudaki çalışmalara başladığını kaydeden Elvan, "Dubai Emtia Merkezi ve Malezya Borsası ile işbirliği halinde Borsa İstanbul çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalar önemli bir noktaya geldi." dedi.

Elvan, bu üç ülkenin, çalışmalar belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra diğer ülkelere yönelik bir çalışma başlatacaklarını bildirerek, "Bu kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu kurulması planlanıyor. Kıymetli madenlere yönelik olarak ayrı bir şirket kurulması düşünülüyor." diye konuştu

- "7 trilyon dolarlık potansiyel"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30. İSEDAK Toplantısı'nda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında Altın Borsası ve Gayrimenkul Kıymetler Borsasının kurulmasını önermiş, bu teklif üye ülkeler arasında kabul görmüştü.

İslam ülkelerine alternatif yatırım imkanı sunacak bu iki projenin İslam ülkeleri arasında finansal işbirliğinin derinleşmesine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Öte yandan İİT üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sisteminin (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için hukuki zemin tamamlanmış durumda.

Yapılan araştırmalara göre, İslami finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü 2015 itibarıyla 2 trilyon dolar seviyesinde bulunurken, gerçek potansiyelin ise 7 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

1981 yılında kurulan İSEDAK, Birleşmiş Milletler'den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası platform özelliğini taşıyor.

- İslam ülkelerinin altın rezervleri

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye, mevcut altın rezerviyle Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkeleri geride bırakıyor. Türkiye 377,1 tonluk rezervi ile İSEDAK ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken, bu alanda dünyada 15'inci sırada bulunuyor.

Suudi Arabistan 322,9 tonluk altın rezervi ile bu alan İSEDAK üyesi ülkeler arasında Türkiye'nin ardından ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 286,8 tonla Lübnan, 173,6 tonla Cezayir izledi.

İSEDAK üyesi ülkelerin şubat ayı itibarıyla altın rezervleri şöyle:

Ülkeler Ton Türkiye 377,1 Suudi Arabistan 322,9 Lübnan 286,8 Cezayir 173,6 Libya 116,6 Irak 89,8 Kuveyt 79,0 Endonezya 78,1 Mısır 75,6 Pakistan 64,5 Ürdün 38,3 Malezya 38,3 Katar 32,2 Fas 22,0 Azerbaycan 22,0 Afganistan 21,9 Nijerya 21,4 Tacikistan 14,4 Bangladeş 13,8 Tunus 6,8

Yorumlar