İslam dünyası bu bayrama da buruk giriyor

İslam dünyası bir Ramazan bayramına daha buruk bir sevinçle girdi. Başta Filistin, Yemen, Suriye, Afganistan, Libya olmak üzere İslam ülkelerindeki çatışmalar bu bayram da sona ermedi. Koronavirüsün de etkisiyle bayram tam bir hüzün havasında geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
İslam dünyası bu bayrama da buruk giriyor

İslam dünyası bu bayrama da koronavirüs ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının gölgesinde girdi. Suriye, Yemen, Afganistan, Libya gibi İslam ülkelerindeki karışıklıklar ve çatışmalar bu bayram da sona ermedi. 

Filistin'de İsrail'in Yahudileştirme politikaları nedeniyle yeniden başlayan gerginlik çatışmalara dönüştü. Filistin genelinde taraflar arasında kanlı çatışmalar yaşanıyor. 

Suriye'de 2011 yılında başlayan savaş hala sona ermedi. Milyonlarca insan evlerinden oldu, milyonlarcası yaralandı, yüzbinlerce insan ise öldü. 

Irak'ta 2003 ABD işgaliyle başlayan iç karışıklık hala devam ediyor. 

Afganistan'da Taliban ile Amerikan destekli hükümetler arasındaki çatışmalar hala dinmedi.

Yemen'de İran destekli gruplar ile Suudi Arabistan destekli yönetim arasındaki kanlı çatışmalar hala devam ediyor. 

Libya'da ise Kaddafi'den sonra bir türlü düzelmeyen ve istikrar yüzü görmeyen ülke hala tam olarak sükunet yüzü görmedi. 

Filistin'de son beş günlük bilanço

 

RAMAZANA BURUK GİRDİLER

Malezya'da Müslümanlar, Ramazan Bayramı'na yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gölgesinde girdi.

Salgın tedbirleri gereği ülkedeki camilerde bayram namazları 50 kişiyle sınırlı tutuldu.

Başkent Kuala Lumpur'un merkezi camilerinden Masjid Kampung Baru'da da bayram namazı, sıkı Kovid-19 tedbirleri altında eda edildi.

Güvenlik güçleri, caminin içinde yer bulamayan cemaatin avluda sosyal mesafeyi koruma şartıyla namaz kılmasına müsaade etti.

Namazın ardından cemaat, tokalaşmadan bayramlaşarak evlerine döndü.

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin de görüntülü mesajında Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Başbakan Muhyiddin'den Kovid-19 tedbirlerine uyma çağrısı

Bayram boyunca Kovid-19 tedbirlerine azami riayet edilmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan Muhyiddin, "Vakaların daha da artmasını önlemek için hükümet olarak bu kararı almak mecburiyetindeydik." dedi.

Muhyiddin, geçen yılki gibi bu bayramın da coşkulu geçemeyeceğinden üzüntü duyduğunu belirterek, "Biliyorum bana kızgınsınız. Köyünüze dönemeyecek, hatta şehirdeki ailenizi bile ziyaret edemeyeceksiniz. Biz gerçekten acımasız mıyız? Hayır, değiliz. Bu tedbirleri sizin sağlığınızı korumak için aldık." şeklinde konuştu.

Malezya'da hükümet, ramazanın başından bu yana Kovid-19 vakalarının artışı nedeniyle 12 Mayıs'tan 7 Haziran'a kadar ülke genelinde kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Bu kapsamda bayram boyunca toplu kutlamalar, şehir ve ilçeler arası seyahatler, ev ve mezarlık ziyaretleri yasaklanmıştı.

Şimdiye kadar 453 bin 222 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı Malezya'da virüs kaynaklı can kayıpları 1761'i buldu.

Yorumlar