İsim tercihlerine diziler yön veriyor

Türkiye genelinde en çok tercih edilen isimlerin dizilerle doğrudan ilişkili olduğu ortaya çıktı. Son yıllarda Alparslan Büyük Selçukul dizisinin etkisiyle ilk kez Alparslan ismi bebeklerde en fazla tercih edilen isim oldu.

Google Haberlere Abone ol
İsim tercihlerine diziler yön veriyor

Türkiye'de yeni doğan bebeklere konulan isimlerin, son yıllarda popüler olan tarih dizilerinden etkilendiği gözlemlendi. Özellikle Alparslan ve Göktuğ isimleri, bu dizilerde yer alan karakterler ve tarihi şahsiyetler sayesinde oldukça popüler hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan "İstatistiklerle Çocuk, 2023" bültenine göre, bu isimler 2023 yılında en çok tercih edilen isimler arasında yer aldı.

2023 YILINDA EN POPÜLER İSİMLER

2023 yılında doğan bebeklere en sık verilen isimler arasında erkek bebekler için Alparslan, Yusuf, Göktuğ; kız bebekler için ise Asel, Zeynep ve Defne yer aldı. Bu isimlerden Alparslan 8,957, Yusuf 5,538 ve Göktuğ 5,361 kez tercih edildi. Kız bebek isimleri arasında ise Asel 8,114, Zeynep 7,614, Defne ise 6,895 kez seçildi. Ayrıca Zeynep ismi, uzun yıllar sonra tahtını yeni bir isme bıraktı.

ÇOCUK NÜFUSU VE İSTATİSTİKLER

TÜİK'in raporuna göre, Türkiye'nin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi iken, bu nüfusun 22 milyon 206 bin 34'ünü çocuklar oluşturdu. Çocuk nüfusun %51,3'ünü erkek, %48,7'sini ise kız çocuklar teşkil etti. Türkiye'nin çocuk nüfus oranı %26 ile Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üzerinde yer aldı. AB'de çocuk nüfus oranı %18 seviyesindeyken, Türkiye bu oranla AB ülkeleri arasında yüksek bir sıralamada bulunuyor.

EN YÜKSEK ÇOCUK NÜFUS ORANI ŞANLIURFA'DA

İller bazında çocuk nüfus oranına bakıldığında, Şanlıurfa %44,4 ile en yüksek orana sahip il olarak dikkat çekiyor. Şanlıurfa'yı %40,5 ile Şırnak ve %38,2 ile Ağrı izliyor. En düşük çocuk nüfus oranına sahip olan il ise %16,5 ile Tunceli olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye'nin demografik yapısındaki çeşitliliği ve bölgesel farklılıkları da ortaya koyuyor.

Yorumlar