İshal kaynaklı çocuk ölümleri üçte bir oranında azaldı

- İshal ve türevi hastalıklardan hayatını kaybeden 5 yaşın altındaki çocukların sayısı 2005 yılında yaklaşık 750 bin iken 2015'de yaklaşık 500 bine geriledi

Google Haberlere Abone ol
İshal kaynaklı çocuk ölümleri üçte bir oranında azaldı

ANKARA (AA) - Bilim adamları ishal kaynaklı çocuk ölümlerinin son on yılda dünya genelinde üçte bir oranında azaldığını bildirdi.

ABD'nin Washington Üniversitesi tarafından yürütülen "Küresel Hastalık Külfeti" adlı araştırmanın verilerini inceleyen bilim adamları, ishal ve türevi hastalıklardan hayatını kaybeden beş yaşın altındaki çocukların sayısının 2005 yılında yaklaşık 750 bin olduğunu, bu sayının 2015'de yaklaşık 500 bine düştüğünü saptadı.

Araştırmacılar hastalığın yaygınlığında görülen gerilemenin, sıhhi koşullardaki iyileşmenin, en önemlisi de temiz içme suyuna erişimin artmasının sonucu olabileceğini kaydetti.

Ayrıca yeni aşıların da bu gelişmeye olumlu katkı sağladığı kaydedildi.

Fakat her ne kadar olumlu bir değişim olduğu gözlense de ishal halen en fazla çocuk ölümüne yol açan 4. hastalık durumunda.

Ölümlerin en fazla yaşandığı Sahra-altı Afrika ülkelerinden sağlıklı bilgiye erişilemediğine, dolayısıyla tehdidin çok daha büyük olabileceğine işaret edildi.

Her ne kadar ishal kaynaklı ölüm oranı yüzde 20'ye düşmüş olsa da, hastalığın bulaşma oranları hala oldukça yüksek.

Yorumlar