İŞ GYO hissesi neden düşüyor?

İŞ GYO hissesi neden düşüyor sorusu hisselerinde son bir haftada yaşanan yüzde 50'ye yakın düşüş nedeniyle merakla soruluyor. Peki, banka hisselerinde neler oluyor İŞ GYO neden düştü?

Google Haberlere Abone ol
İŞ GYO hissesi neden düşüyor?

İŞ GYO hissesi neden düşüyor, düşüşün sebebi nedir, neler oluyor, sorusu hisselerinde son bir haftada yaşanan yüzde 50'ye yakın düşüş nedeniyle merakla soruluyor. Peki, banka hisselerinde neler oluyor İŞ GYO neden düştü?

Borsa İstanbul'daki banka hisselerinde son bir ay içerisinde yaşanan hızlı iniş çıkışlar devam ederken İŞ GYO'nun hisselerinde trajik bir düşüş yaşanıyor.

İŞ GYO'nun Borsa İstanbul'daki hisseleri ise en çok düşen hisseler oldu. 

Hal böyle olunca  yatırımcılar kara kara düşünmeye başladı: İŞ GYO hisseleri neden düşüyor, neler oluyor?

Borsada manipülatörler tarafından fiyatı 21 liraya kadar yükseltilen İş Gayrimenkul hisse senedi yine taban oldu. 57 milyon lot satışta.

İŞ GYO hissesi neden düşüyor?
İŞ GYO hissesi neden düşüyor?

 

Piyasanın büyük bir oyuncusu tarafından manipüle edilen 5 hisse senedinden biri olan İş Gayri Menkul hisse senedinde düşüş sürüyor. Borsa yükselişle güne başlamasına rağmen İŞGYO hisse senedi 57 milyon lot taban açtı.

Paramedya.com'un haberine göre hisse senedi 3 hafta önce 21 liraya kadar yükselirken, 6.65 lira ile taban fiyata ulaştı.

Hisse senedindeki değer kaybı son bir haftada yüzde 46.6 olurken, aylık değer kaybı yüzde 61 oldu. Yaklaşık 10 gündür sürekli taban olan hisse senedi bu düşüşe rağmen yıllık bazda yüzde 221 primli bulunuyor.

Hisse senedindeki sert düşüş ve tabanların kredili satış nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor. İki ayrı hesaba ait ciddi miktarda kredili senet olduğu ve bunların satışı nedeniyle senedin taban olduğu öne sürülüyor.

TAKAS BANK'TAN AÇIKLAMA

Takasbank aracı kurumlara TSKB, Şekerbank ve İş GYO dayalı pozisyonlarının kapatılması amacıyla likidite sağlanması nedeniyle hisselerin teminat saklama hesaplarına alındığını duyurdu.
Takasbank’tan KAP’a yapılan açıklamada aracı kurumlara TSKB, Şekerbank ve İş GYO dayalı pozisyonlarının kapatılması amacıyla likidite sağlanması nedeniyle hisselerin teminat saklama hesaplarına alındığını belirtti.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, Takasbank son dönemde gündemde olan 3 pay vadeli kontratta uzun pozisyonda olan kurumların temerrüt riskini ortadan kaldırmak için hisseleri teminat saklama hesaplarına aldı.

Daha önce yapılan duyuruda Takasbank’ın Şekerbank ve TSKB’deki paylarında artış olduğu görülmüştü. Buna göre Takasbank’ın Şekerbank’ta sahip olduğu pay yüzde 2,52’den yüzde 13,05’e, TSKB’deki payı ise yüzde 0,53’ten yüzde 7,22’ye çıkmıştı.

28 Eylül tarihi itibariyle Takasbank’ın Şekerbank’taki sahip olduğu nominal payların tutarı 242,7 milyon, TSKB’de ise 202,1 milyon adet oldu.

Son dönemde Borsada yaşanan türbülansta 6 hisse öne çıkmıştı. Bu 6 hisse arasında Şekerbank ve TSKB de yer alıyordu. 26 Eylül günü itibariyle Eylül vadeli Şekerbank kontratlarında açık pozisyonlar yüzde 71, TSKB kontratlarında ise yüzde 74 oranında gerilemişti.

Türbülansta öne çıkan bir diğer hisse olan İş GYO’nun nakdi uzlaşısı ile ilgili kamuoyuna yansıyan herhangi bir bildirim olmadı. İş GYO’nun Eylül kontratlarındaki açık pozisyon sayısı 26 Eylül itibariyle yüzde 49 oranında gerilemişti.

Son iki haftada yüzde 38 düşen bankacılık hisseleri, vadeli piyasada yüksek açık pozisyonlara neden olmuş ve aracı kurumların finansal istikrarını tehdit edebilecek noktaya ulaşmıştı. Hisselerdeki sert düşüş daha önceki iki aylık sert rallinin ardından gelmişti.

Vadeli piyasada eylül kontratlarının takas günü yaklaşırken bazı yatırımcılar aracı kurumların gerekli yükümlülükleri yerine getiremeyebileceği endişesini taşıyordu.


 

Yorumlar