İş dünyasından iklim değişikliği adımı

- REC Türkiye tarafından "Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Projesi" kapsamında 54 büyük şirketten görüş alındı - Azalan doğal kaynaklara ve çevre sorunlarına karşı önlem almak, şirketin itibarını korumak veya güçlendirmek, mevzuat ve paydaş yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla firmaların yüzde 74'ü iklim değişikliği konusunu stratejilerinin bir parçası haline getirdi - REC Türkiye Direktörü Sayman: - "Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadelede ekonominin bel kemiği olan özel sektöre büyük sorumluluk düşmektedir. Bu çalışmayla Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin bu önemli konuda algılarının, farkındalıklarının ve aksiyonlarının ortaya konması hedeflenmiştir"

Google Haberlere Abone ol
İş dünyasından iklim değişikliği adımı

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Türkiye dahil yaklaşık 200 ülke tarafından geçtiğimiz yıl imzalanan Paris Anlaşması'yla önem kazanan "iklim değişikliği" konusunda iş dünyası da tedbirlerini artırıyor. Bu kapsamda birçok firma iklim değişikliğini çalışma stratejilerinin bir parçası haline getirmeye başladı.

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliğinin desteğiyle hazırlanan "Türk İş Dünyasının İklim Değişikliğine Yanıtı Projesi"nin yürütücüsü REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman, AA muhabirine yaptığı açıklamada çalışmanın önemini vurgulayarak, içinde bulunulan iklim koşulları ve COP21 Paris Anlaşması'nın ülkelere yüklediği sorumlulukların, şirketlere de yansıdığını belirtti.

Sayman, "Türkiye’de de iklim değişikliğiyle mücadelede ekonominin bel kemiği olan özel sektöre büyük sorumluluk düşmektedir. Bu çalışmayla Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin bu önemli konuda algılarının, farkındalıklarının ve aksiyonlarının ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmamız, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin iklim değişikliği konusunda itibar yönetimi ve kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle adım atarken ekonomik nedenlerin daha arka planda kaldığını ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında, aralarında Türk Hava Yolları, Havelsan, Zorlu Enerji gibi firmaların bulunduğu 54 büyük şirketten görüş alınarak bir anket hazırlandı. Anketin sonuçlarına göre, "İklim Değişikliği ve Düşük Karbon Ekonomisi" konularında Türk iş dünyasının farkındalık, etkilenme düzeyleri ve mücadeleye ilişkin durumları tespit edildi.

"Farkındalık ve algı", "strateji", "ölçme", "iş dünyasının rolü ve beklentileri" alt başlıklarıyla yürütülen proje yaklaşık 6 ayda tamamlandı.

Proje kapsamında firmaların yüzde 72'sinin iklim değişikliği farkındalıklarının, yüzde 50'sinin de Paris Anlaşması'yla ilgili bilgisinin "yüksek" olduğu belirlendi.

- Firmaların yüzde 9'u iklim değişikliği kaynaklı finansal kayba uğramaktan endişeli

İklim değişikliği konusunda iş dünyasının endişelerine de yer verilen projede, firmaların yüzde 9'u, 5 yıl içinde iklim değişikliği kaynaklı finansal kayba uğrama ihtimalini yüksek olarak değerlendirdi.

Anket sonucunda firmaların stratejilerine ilişkin görüşler de paylaşılırken, azalan doğal kaynaklara ve çevre sorunlarına karşı önlem almak, şirketin itibarını korumak veya güçlendirmek, mevzuat ve paydaş yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla firmaların yüzde 74'ünün iklim değişikliği konusunu stratejilerinin bir parçası haline getirdiği tespit edildi.

Bu kapsamda, iklim değişikliği konusunda katılımcı firmaların yüzde 39'unun "sürdürülebilirlik departmanı" kurduğu, yüzde 56'sının da "sürdürülebilirlik raporu" yayınladığı belirlendi.

Operasyonlardan kaynaklanan çevresel etkilerini yönetmeyi, su ve enerji tüketimleri ile atık maddelerin azaltılmasını da hedefleyen firmalar, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada özel sektörün, "sera gazı salım azaltımı yapma, iklim değişikliğine uyuma destek olma ve yeni teknolojiler geliştirme" faaliyetlerini önemli görüyor. Firmalar kamudan ise "karar alma süreçlerine özel sektörü katmasını" ve "iklim değişikliği ile mücadelede öncü olmasını" bekliyor.

Yorumlar