İş dünyası temsilcilerinden Almanya'nın kararına tepki

- DEİK Başkanı Vardan: - "Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da yapılacak mitingi için verilen iznin iptal edilmesini anlamak mümkün değil. İfade özgürlüğü ile bağdaşmayan bu tür hareketler bizim açımızdan kabul edilemez" - "İş dünyası olarak, Alman siyasetçilerin Türkiye-Almanya arasında kapsamlı siyasi ilişkiler, yoğun ekonomik ve ticari bağlar ve bölgesel konularda ortak çıkarların farkında olmasını, bunun gereğini yerine getirmesini bekliyoruz" - MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: - "Yaşanan bu tatsız hadisenin güçlü ticari bağlarımızın olduğu Almanya ile ekonomik ilişkilerimize yansımamasını umut ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
İş dünyası temsilcilerinden Almanya'nın kararına tepki

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - İş dünyası temsilcileri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğin iptal edilmesine tepki gösterdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu skandal kararı anlamanın zor olduğunu belirterek, Bekir Bozdağ'ın Almanya'da yapılacak mitingi için verilen iznin iptal edilmesini anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.

İfade özgürlüğü ile bağdaşmayan bu tür hareketlerin kendileri açısından kabul edilemez olduğunu ifade eden Vardan, şunları kaydetti:

"AB’nin kurumsal reformunda en son ve en önemli adımı olarak nitelendirebileceğimiz Lizbon Antlaşması'nın ‘Demokratik İlkelere İlişkin Hükümler’ başlığı altındaki 10'uncu maddesi, her AB vatandaşının, birliğin demokratik yaşamına katılma hakkına sahip olduğunu açık şekilde ifade etmektedir. Bu çerçevede Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımızın, ana vatanları olan Türkiye’deki demokratik hayata katılımının engellenmesi, öncelikle demokrasiyle ve demokratik ilkelerle çelişir."

Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ekonomik ve ticari ortağı olduğunu anımsatan Vardan, "Sayısı milyonlarla ifade edilen Türk kökenli vatandaşlarımız bu ülkede yaşıyor, çalışıyor, iş kuruyor, Almanya'da istihdam sağlıyor. Bir yanda 'Almanya, Türkiye'nin en önemli ticari ortağı' diyoruz, diğer yanda ise bu vatandaşlarımızın en doğal hakkı olan siyasi katılım hakkına engel olunuyor." ifadelerini kullandı.


- "Almanya tarafından son yıllarda alınan siyasi kararları anlamakta zorluk çekiyoruz"


Ömer Cihad Vardan, iki ülke arasındaki ilişkilerin son birkaç yılda önemli krizler geçirdiğini hatırlatarak, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin etkilenmemesini umduklarını söyledi.

Vardan, şöyle devam etti:

"Özellikle son 2 yılda, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkilerde sert rüzgarlara şahit olduk. İş dünyası da elinden geldiği kadar bunun ticari münasebetlere yansımamasına çalıştı. Bilindiği üzere Almanya, Türkiye'nin hem ithalat hem de ihracatında önemli bir yer teşkil ediyor. Almanya'da yerleşik Türk kökenli vatandaşların yatırımlarına ilaveten, artık Türkiye'den de Almanya'ya yatırımlar var. Türkiye'de 100 yıldır faaliyet gösteren Alman şirketleri mevcut. Ekonomik olarak bu kadar iç içe girmiş ve uzun yıllara dayalı bir ilişki ağı içinde, Almanya tarafından son yıllarda alınan siyasi kararları anlamakta zorluk çekiyoruz.

Neticede unutmayalım ki, siyasette yaşanan gerilimlerin, karşılıklı ekonomik ilişkilerimize de olumsuz yansıması çok muhtemeldir ve maalesef bundan her iki taraf da zarar görecektir. İş dünyası olarak, Alman siyasetçilerin Türkiye-Almanya arasında kapsamlı siyasi ilişkiler, yoğun ekonomik ve ticari bağlar ve bölgesel konularda ortak çıkarların farkında olmalarını, bunun gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz."


- "İfade özgürlüğüyle bağdaşmadığı düşüncesindeyim"


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da yaşanan bu tatsız hadisenin, Türkiye'nin güçlü ticari bağlarının olduğu Almanya ile ekonomik ilişkilere yansımamasını umut ettiğini söyledi.

Bakan Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuşma yapacağı etkinliklerin çeşitli sebeplerle engellenmesinin hoş olmadığını ifade eden Olpak, "Bir Avrupa ülkesinde bakanlarımızın toplantı yapmalarına izin verilmemesinin ifade özgürlüğüyle bağdaşmadığı düşüncesindeyim." dedi.

Hukuki altyapı ve ifade özgürlüğü açısından böylesine gelişmiş bir ülkenin bu durumu sağduyu çerçevesinde çözeceğine inandığını dile getiren Olpak, Almanya'daki Türk girişimcilerin ve Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının bu olaydan etkilenmeyeceğini umduğunu kaydetti.

Olpak, Almanya'nın geçen yıl Türkiye'nin ihracatında ilk, ithalatında ise ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Yaşanan bu tatsız hadisenin güçlü ticari bağlarımızın olduğu Almanya ile ekonomik ilişkilerimize yansımamasını umut ediyorum. İki ülke arasında bu tarz krizlerin yaşanmaması için rasyonel bir şekilde hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.


Yorumlar