İrlandalı Higgins sirk sanatını Gazze'ye taşıyor

- İrlandalı sirk öğretmeni Higgins: - "Sirk sanatını başkalarına öğretmek istiyorum. Bundan dolayı Gazze'ye 7 kez geldim. Buradaki sirk okullarıyla görüştüm" - "Daha önceden beri burada sirk sanatını öğretme düşüncem vardı. Uygulaması çok güzel oldu. Yaptığımla gurur duyuyorum. Bu gençler çok maharetli, usta sanatkar gibi gözüküyorlar" - Gazzeli genç İcle: - "Gösteri düzenlediğimizde insanların eğlendiğini gördük. Gösteriye olan ilgilerinden ve alkışlamalarından eğlendiklerini ve mutlu olduklarını hissettik. Sanatımızı geliştirerek, Gazze'deki insanların kalplerine umut ekmek istiyoruz. Bu şekilde Gazzelilere, yıkım ve savaşa rağmen sevincin halen bulunduğunu göstermek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
İrlandalı Higgins sirk sanatını Gazze'ye taşıyor

GAZZE (AA) - NOUR MAHD ALİ ABU AISHA - İrlandalı sirk sanatları öğreticisi Jenny Higgins (29), Gazze'de oluşturduğu mütevazi kursta, Gazzeli sekiz gence öğretmenlik yapıyor.

Gazze'deki yıkımın ve savaşın izlerini bir nebze olsun silmeyi hedefleyen Higgins, tamamen denge ve sakinlik isteyen bu sanatı Gazze'ye taşımak istiyor.

Higgins, dikkatli ve sakin hareketleriyle odanın tavanından sarkan 5 metreden uzun olan kumaş ipin üzerinde, bir yandan maharetlerini sergiliyor, bir yandan da Gazzeli öğrencilerine bu sanatın inceliklerini öğretiyor.

İrlandalı öğretmen, "Gazze Sirki" adını verdiği kursa katılan ve bu sanata ilgi duyan Gazzeli gençlere akrobasi ve jimnastik gibi hareketleri gösteriyor. Oda da bulunan gençler İrlandalı öğretmen Higgins'ten yeni hareketler öğrenmenin heyecanını yaşıyor.

- "Sirk sanatını başkalarına öğretmek istiyorum"

AA muhabirine konuşan Higgins, Gazze'ye gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda kentin kuzeyindeki sirk okullarına destek vermeyi amaçladığını belirterek, "Sirk sanatını başkalarına öğretmek istiyorum. Bundan dolayı Gazze'ye 7 kez geldim. Buradaki sirk okullarıyla görüştüm. Gazze'ye, sevdiğim sirk sanatını öğretmek için bulunuyorum. İrlanda'da bulunan birkaç sivil toplum kuruluşunun organize ettiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında burada eğitim vermeye karar verdim." dedi.

Higgins, Gazze'de sirk sanatı eğitiminin İralanda'dan çok farklı olduğunu, ancak burada, gençlere ulaşmanın daha kolay olduğunu ve eğitim için farklı imkanlara sahip olunduğunu belirtti. Gazz'deki eğitimi daha çok beğendiğini belirten Higgins, "Daha önceden beri burada sirk sanatını öğretme düşüncem vardı. Uygulaması çok güzel oldu. Yaptığımla gurur duyuyorum. Bu gençler çok maharetli, usta sanatkar gibi gözüküyorlar." ifadesini kullandı.

Gazze'nin örflerine uygun olarak ilk defa bayanlara yönelik sirk kursu açmayı amaçladığını söyleyen bayan Higgins, "Şuan bu konu hakkında araştırma yapıyorum. Kızlara yönelik özel bir kurs açmak için Gazze'deki kurumlarla ve bu sanata ilgi duyan genç kızlarla görüştüm. Konuya ilişkin onay aldığım zaman, eğitimlerini Gazze'de tamamlamaları için, İrlanda'dan Gazze'ye kız öğrenci gönderme fikrini tartışacağız." diye konuştu.

- "Gazze'deki insanların kalplerine umut ekmek istiyoruz"

Gazze'nin maruz kaldığı ambargo ve yaygın işsizlik sıkıntılarından dolayı yaşanan sorunlardan kurtulmak için sirk okullarının bulunmasının iyi bir fikir olduğunu söyleyen Higgins, bu kursların gençlere rahatlama imkanı verdiğini dile getirdi.

İrlandalı öğretmenin kendisine gösterdiği hareketleri ustalıkla yapabilen Gazzeli genç Muhammed el-İcle (21), "Sirk sanatını öğrenmek çok eğlenceli. Buraya geldim ve kaydımı yaptırdım. Bu sanatı öğrenmeye yaklaşık bir buçuk yıl önce başladım. Öğretmenlerimin çoğu yabancı. Özellikle performans gelişimindeki öğretmenlerim İrlandalı. Burada alanında uzman ve profesyonel hocalar eşliğinde eğitim almaktayım." bilgisini paylaştı.

İcle, Gazze'de gerçekleştirilen gösterilere katıldığını ve insanların ilgisinin yoğun olduğunu belirterek, "Gösteri düzenlediğimizde insanların eğlendiğini gördük. Halkın gösteriye olan ilgisinden ve alkışlamalarından eğlendiklerini ve mutlu olduklarını hissettik. Sanatımızı geliştirerek, Gazze'deki insanların kalplerine umut ekmek istiyoruz. Bu şekilde Gazzelilere, yıkım ve savaşa rağmen halen sevincin ve umutun olduğunu göstermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.



Yorumlar