İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin Devleti'ni Tanıdı

İrlanda, İspanya ve Norveç hükümetleri, Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldı. Bu kararın ardından İsrail, bu ülkelerdeki büyükelçilerini geri çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin'i tanıdı

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetleri, Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, İsrail'in tepkisine yol açtı ve İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu ülkelerdeki büyükelçilerine derhal İsrail'e dönmeleri talimatını verdi. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. Başbakan Stoere, "Filistin Devleti resmen tanınmazsa Ortadoğu'da barış olamaz" ifadesini kullandı. Norveç hükümeti, Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurdu.

İRLANDA VE İSPANYA'NIN KARARI

İrlanda hükümeti de Filistin devletini tanıma kararı aldığını bildirdi. İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesinin Filistin Devleti'ni tanıyacağını açıklayarak, "Filistinlilerin özgürce yaşama arzusunu tanımanın güçlü bir siyasi ve sembolik değere sahip olduğunu" söyledi. Harris, diğer ülkelerin de "önümüzdeki süreçte" Filistin devletini tanıma konusunda Norveç, İspanya ve İrlanda'ya katılacağını belirtti. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de bugün Filistin'i 28 Mayıs tarihinde resmi olarak tanıyacaklarını açıkladı.

TÜRKİYE'NİN GÖRÜŞÜ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin Devleti'ni tanıyacaklarını açıklamalarından memnuniyet duyduklarını belirtti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla sayıda ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.

AK PARTİ'DEN DESTEK

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin Devleti’ni tanıyacaklarına dair açıklamaları son derece memnuniyet vericidir. Filistin Devleti’ni tanıma yönünde atılan her adım, tarihin doğru tarafında ve insanlık değerlerinin yanında durmak demektir" dedi. Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayretlerinin Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasında en büyük desteği verdiğini ifade etti.

İSRAİL'DEN TEPKİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İrlanda'yı bu tür bir hamleye karşı uyardı ve sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, bu kararın kendilerini "Hamas'ın elinde bir piyon" haline getireceğini ve "bölgede daha fazla terörizme, istikrarsızlığa yol açacağını" ifade etti. İsrail, tanıma kararının ardından Norveç ve İrlanda'daki büyükelçilerini geri çağırdı.

Yorumlar