Irgandı, Karagöz ile Hacivat sahnesine konuk oldu

Bursa'nın tarihi çarşılı köprüsü Irgandı, Karagöz ile Hacivat'ın sahnesine konuk oldu

Google Haberlere Abone ol
Irgandı, Karagöz ile Hacivat sahnesine konuk oldu

Dünyada üzerinde çarşı bulunan 4 köprüden biri olan ve 1442 yılında yaptırılan Bursa Irgandı Köprüsü, Karagöz ile Hacivat'ın sahnesine konuk oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "Karagöz'ün Irgandı Kahyalığı" adlı oyunun prömiyeri, Büyükşehir Belediyesine ait Karagöz Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Hayali (Karagöz oynatıcısı) Tayfun Özeren, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz ile Hacivat'ın yaşatılması amacıyla kaleme aldığı oyunu müzede sahneledi.

Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı bulunan Özeren, Bursa'nın somut ve somut olmayan iki değerini hayal perdesinde izleyici ile buluşturdu.

Özeren, yaklaşık 6 asır önce köprüyü yapan Hacı Muslihiddin'in, köprü üzerindeki dükkanları kiraya vermesi için Hacivat'ı görevlendirmesi ve Hacivat'ın da kahya olarak Karagöz'ü tutmasıyla yaşanan süreci, hayal perdesinden aktardı.

Yaklaşık 40 dakika süren oyunu, çocuklar kadar yetişkinler de büyük bir beğeniyle izledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tayfun Özeren, gölge oyunu kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla sürekli yeni oyunlar yazdıklarını belirtti.

Özeren, 7'den 70'e tüm sanatseverleri Karagöz Müzesi'ne beklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük bölümünü internet ortamında geçiriyor. Ancak gölge oyunu çocuk gelişimi açısından çok önemli. Çocuklar, Karagöz ve Hacivat'ı kendileri için birer kahraman olarak görüyor. Hayal güçleri gelişiyor, çoğu zaman perdenin arkasından oyunlara eşlik ediyorlar. Karagöz Müzemiz zaten Türkiye'de tek. Bizler sürekli yeni oyunlar yazıp hem Bursalılara hem de yabancı turistlere bu değerimizi en güzel şekilde anlatıyoruz. Tüm sanatseverleri yeni oyunlarımıza bekliyoruz."

Yorumlar