İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı, kardeş mi?

İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı aralarında herhangi bir bağ bulunuyor mu, kardeş oldukları yönündeki iddialar ne kadar doğru soruları merakla soruluyor. Biri MİT Müsteşarı diğeri ise Anayasa Mahkemesi üyesi iki üst düzey devlet yekilisinin soyadı aynı olması bazı sorulara neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı, kardeş mi?

İrfan Fidan ile Hakan Fidan arasında herhangi bir akrabalık bağı var veya kardeşler mi soruları son dönemlerde merakla soruluyor. Bilindiği üzere Hakan Fidan, Türkiye'nin gözbebeği istihbarat merkezi MİT'in aşında bulunuyor. İrfan Fidan ise eski Cumhuriyet Başsavcısı ve yeni Anayasa Mahkemesi üyesi olarak görev yapıyor. İki isim de yer yer kamuoyunda önemli olaylar nedeniyle gündeme geliyor. Haberlere konu oluyorlar. İsimleri sık sık duyulduğu için bazı vatandaşlar da haliyle ikisi arasında bir akrabalık olup olmadığını merak ediyor. Peki, İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı, kardeş mi?

Hakan Fidan ile İrfan Fidan arasında, yaptığımız kısa araştırmada herhangi bir akrabalık bağı olmadığı görülüyor. Zira iki isimden biri aslen Ordulu, diğeri ise aslen Vanlı olarak biliniyor. Öte yandan her iki ismin diğer akrabalarıyla ilgili de sık sık kamuoyunda haberler yer alıyor. Aynı şekilde soyadları benzediği için birçok isimle sık sık ilişkilendirilirler. Son örneği ise Hakan Fidan'ın FETÖ liderinin yanında bulunan Mustafa Fidan isimli bir şahısla ilişkilendirilmesi olmuştu. Şimdi, Hakan Fidan ile İrfan Fidan arasındaki ilişkiye biyografileri üzerinden bakalım. 

HAKAN FİDAN BİYOGRAFİSİ

Hakan Fidan 1968 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Fidan 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldı. KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda eğitim almıştır. Askerliği kendi isteğiyle bırakıp Maryland Üniversitesi'ne bağlı University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle master yaptı. Aynı üniversitede 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı.

İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı, kardeş mi
Hakan Fidan

 

Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığına atandı.

14 Kasım 2007'de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti.

15 Nisan 2010'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı görevine atandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti devletinde, en genç MİT müsteşarı olarak tarihe geçmiştir.[6] Fidan, büyük elçi iken MİT Müsteşarlığına getirilen Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim olmuştur.

13 Eylül 2011 tarihinde, Hakan Fidan'ın, PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile Oslo'da yaptığı görüşmeler Dicle Haber Ajansı aracılığıyla basına sızdırıldı.

İRFAN FİDAN BİYOGRAFİSİ

İrfan Fidan 15 Temmuz 1974 tarihinde Ordu'nun Fatsa ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1996 yılında mezun olmuştur.

1997 senesinde Ankara adli yargı hakim adayı olarak mesleğe başlamıştır. 1999 yılında stajını tamamladıktan sonra sırasıyla Akkışla, Aşkale, Çaycuma, Dörtyol, Şişli ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuştur.

İrfan Fidan ile Hakan Fidan akraba mı, kardeş mi
İrfan Fidan

 

2012 yılında özel yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında görevli savcıların dosyadan el çektirilmesi üzerine dosyaya atandı. 2015-2016 yıllarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini yürüttü. Bu süreçte Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalayan akademisyenler hakkında iddianame hazırladı. 2016-2020 yıllarında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olmuştur. Savcılığı döneminde Can Dündar ve Erdem Gül hakkında iddianame hazırladı. Daha sonra AYM, dosyayla ilgili ihlal kararı verdi.İddianamesini hazırladığı Gezi Parkı davasında tüm sanıklar beraat etti.

27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyesi seçilmiş, birkaç gün sonra Yargıtay tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi belirleme seçimlerinde aday olması ile tartışmaya sebep olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ocak 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmıştır. Kardeşi İlhan Fidan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 1 Eylül 2016'da FETÖ soruşturması sebebiyle açığa alındı. Daha sonra aklanarak görevine iade edildi.

Yorumlar