İran'daki uyuşturucu sorunu

- İran'ın Buşehr eyaletinde deniz yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığı yaklaşık yüzde yüz arttı

Google Haberlere Abone ol
İran'daki uyuşturucu sorunu

TAHRAN (AA) - İran'ın Buşehr eyaletinde son 6 ayda 10 ton uyuşturucu madde ele geçirildiği ve deniz yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığının bir önceki yıla göre yüzde 97 artış gösterdiği bildirildi.

Buşehr Uyuşturucu ile Mücadele Komitesi Başkanı Erestu Torkman Meneş, yaptığı açıklamada uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlarda bin 425 kişiyi yakaladıklarını belirtti.

İran'ın resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Meneş açıklamasında mart ayından bu yana 21 uyuşturucu çetesinin çökertildiğini ve onlara ait 11 araca el konulduğunu aktardı.

Meneş, Buşehr’de deniz yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığının son 6 ayda 8 bin 365 kg olduğunu ve geçen yıla göre yüzde 97 artış gösterdiğini ifade etti.

Basra Körfezi sahilinde yer alan aynı adlı eyaletin de merkezi Buşehr, Afganistan ile diğer ülkelerden uyuşturucu sevk eden kaçakçılar için güzergâh olarak kullanılıyor.

İran'da alkol ve uyuşturucu tüketimi yasak ancak resmi rakamlara göre, yılda yaklaşık 3 bin kişi uyuşturucudan hayatını kaybediyor. Resmi olmayan verilerle bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Madde ile Mücadele Ajansı raporlarına göre, dünyada üretilen uyuşturucu maddelerin yüzde 19’unu tüketen tüm Avrupa kıtasından sonra yüzde 15’lik uyuşturucu madde tüketimiyle dünyada ikinci sırada bulunan İran’da uyuşturucu maddeyle mücadele, ülkenin temel sorunları arasında yer alıyor.

Yorumlar