İran'da yabancı yatırım sorunu

- İran Cumhurbaşkanı Danışmanı Necefi: "Başka ülkelerin büyükelçiliklerine saldırılarak evrakları ateşe verilen bir ülkede yatırım beklemek mümkün mü?" "Meclis Başkan Yardımcısı'nın bir saat dahi konuşma izni olmadığı bir ülkede yatırım beklenir mi? Bu hareketler yatırıma engel değil mi?"

Google Haberlere Abone ol
İran'da yabancı yatırım sorunu

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ekonomi Danışmanı Muhammed Ali Necefi, İran'da diplomatik misyonlara yönelik saldırıların yabancı yatırımı engellediğini belirtti.

İran İşçi Haber Ajansının haberine göre, Üniversite Günü münasebetiyle Şehid Beheşti Üniversitesinde yaptığı konuşmada Necefi, ülkede yabancı yatırım ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Necefi, farklı ülkelerin temsilciliklerine yönelik saldırıların yabancı yatırımın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayarak, "Başka ülkelerin büyükelçiliklerine saldırılarak evrakları ateşe verilen bir ülkede yatırım beklemek mümkün mü ?" diye sordu.

Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari'nin Meşhed kentinde vereceği konferansın engellendiğini hatırlatan Necefi, "Meclis Başkan Yardımcısı'nın bir saat dahi konuşma izni olmadığı bir ülkede yatırım beklenir mi? Bu hareketler yatırıma engel değil mi?" dedi.

Ekonomi Danışmanı Necefi, "Siyasi, sosyal ve ekonomik güvenliği olmayan ve bir grubun kanunlara aykırı hareket ettiği bir toplumda iç yatırım gerçekleştirilse dahi dış yatırım gerçekleşmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Necefi, ayrıca ülkede ifade özgürlüğünün engellendiği durumlarda, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin tepki gösterdiğini ancak bazı kesimlerin bundan rahatsız olduğunu savundu.

İran'da ilki 1979'da ABD Büyükelçiliğinin basılması olmak üzere farklı tarihlerde ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliklerine saldırılar düzenlenmişti. Son olarak, Ocak 2016'da Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

Yorumlar