İran'da başörtüsü zorunluluğu protestoları

- İran Başsavcısı Muntazeri, başörtüsü zorunluluğunu protesto edenleri kanunlara karşı gelmekle suçladı - İran Meclisi Başkan Yardımcısı Mutahhari, ülkede başörtüsüyle ilgili bir zorunluluğun "uygulamada" olmadığını öne sürdü

Google Haberlere Abone ol
İran'da başörtüsü zorunluluğu protestoları

İSTANBUL (AA) - İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, başörtüsü zorunluluğunu protesto edenleri sert dille eleştirdi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya göre, başkent Tahran'da gazetecilere konuşan Muntazeri, başörtüsü zorunluluğuna karşı ilk eylemi gerçekleştiren ve "İnkılap Caddesi Kızı" olarak tanınan protestocunun "çocukça bir iş" yaptığını söyledi.

Muntazeri, "Bu çocukça hareket, genç bir kızın, insanların günlük yaşantıları içinde yoldan geçerken başörtüsünü çıkarıp sallaması ve birilerinin de onun görüntülerini kaydedip sosyal medyada yayımlamaları görevinden ibarettir." dedi.

Söz konusu protestoyu "düşmanların talebi" olarak nitelendiren Muntazeri, başörtüsünü kasıtlı olarak açmanın kanunlara aykırı olduğunu hatırlattı.

-"Ülkenin sorunu başörtüsü değil"

Öte yandan İran Meclisi Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, meclis muhabirlerine yaptığı açıklamada, ülkede başörtüsüyle ilgili bir zorunluluğun "uygulamada" olmadığını öne sürdü.

İran devrimi teorisyenlerinden Ayetullah Murtaza Mutahhari'nin de oğlu olan Ali Mutahhari, "Toplumda başörtüsüyle ilgili bir zorunluluk görülmüyor. Kadınlar istedikleri gibi sokağa çıkabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Mutahhari, "Ülkenin sorunu başörtüsü değil. Kadınlar az-çok başörtüsüne riayet ediyorlar. Biz de bu konuda zorlayıcı olmanın doğru olmadığına inanıyoruz. Öncelikli sorun, devrim değerleri olan siyasi, kültürel ve ekonomik bağımsızlık, adalet, düşünceleri ifade özgürlüğü, maneviyat ve ahlak kısaca İslamın bir bütün olarak uygulanmasıdır." diye konuştu.

İran'ın başkenti Tahran'daki İnkılab Caddesi'nde geçen aralık ayında bir kadın, başörtüsünü çıkarıp bir sopanın ucunda sallayarak ülkedeki başörtüsü zorunluluğunu protesto etmişti. "İnkılab Caddesi Kızı" olarak isimlendirilen Vida Muvahhid'in eyleminin son günlerde ülkede giderek yayıldığı gözleniyor.

İran'da başörtüsü zorunluluğuna uymamanın 2 ay hapis veya 50 bin Tümen (yaklaşık 12 dolar) para cezası bulunuyor. Hapis cezası pek uygulanmazken, para cezasının kanunda belirtilenden yüksek alındığı öne sürülüyor.



Yorumlar