İran'dan Kerkük İl Meclisi'nin 'referandum' kararına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı, Kerkük İl Meclisindeki Kürt üyelerin tek taraflı referandum kararını 'tehlikeli ve provokatif' olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Kerkük İl Meclisi'nin 'referandum' kararına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Kerkük İl Meclisindeki Kürt üyelerin tek taraflı görüşüyle alınan referandum kararının "tehlikeli ve provokatif" olduğunu söyledi.

Kasımi, İran Dışişleri Bakanlığı Basın Merkezinde yaptığı açıklamada, "Kerkük İl Meclisinin referandum kararının, Irak merkezi hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ve bölgedeki birçok ülke tarafından kabul edilemez olduğu açıkça ifade edilmiştir. Bu karar tehlikeli ve provokatif bir adımdır." dedi.

Kararın, "bağımsızlık referandumu" konusunda Bağdat'ta yapılan görüşmelere herhangi bir fayda sağlamayacağını belirten Kasımi, "Referandum, Irak'ın son dönemde terörizme karşı verdiği mücadele ve elde ettiği başarı konusundaki milli gücünü de negatif yönde etkileyecektir." görüşünü dile getirdi.

Sözcü Kasımi, tüm tarafların anayasaya bağlı kalarak ülke sorunlarını diyalog yoluyla halletmelerinin, Irak halkı için en doğru tercih olacağını vurgulayarak, "Bölgede ve komşularla yeni krizlere yol açacak her türlü adım, kesinlikle kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Kerkük İl Meclisi, dün Türkmen ve Arapların boykot ettiği bir oturumda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumuna katılma kararı almıştı. 

Yorumlar