İran sözünü yerine getirdi, Kudüs'ü başkent ilan etti

İsrail ve ABD'nin Kudüs planlarına karşı Türkiye ile birlikte en net tepkiyi ortaya koyan ülkelerin başında gelen İran, şu ana kadar hiçbir İslam ülkesinin yapmadığını yaptı. Hamaney'in danışmanının yaptığı, "Tek bir Kudüs var o da Filistin'in başkentidir" şeklindeki açıklamasından bir gün sonra İran Meclisi toplandı önemli bir karar aldı. Meclis'te oy birliğiyle alınan kararda Kudüs Filistin Devleti'nin sürekli başkenti olarak ilan edildi. Öte yandan Japonya'dan gelen bir açıklamada, İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayacakları belirtildi. Katar ise Kudüs için yaptığı çağrıda dünya ülkelerini Filistin lehine harekete geçmelerini istedi.

Google Haberlere Abone ol
İran sözünü yerine getirdi, Kudüs'ü başkent ilan etti

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Siyonist lobi ile Evanjelik tarikatının baskılarına boyun eğerek Filistinin başkenti Kudüs'ü İsrail'e peşkeş çekme girişimine bütün dünyadan tepki gelmeye devam ederken İran'dan son somut bir adım geldi. Kudüs konusunda Türkiye ile birlikte en net tavrı ortaya koyan İran, dün yaptığı açıklamada, "tek bir Kudüs'ün olduğunu onun da Filistin'in başkenti olduğunu" vurguladı. Açıklamadan bir gün sonra ise İran Meclisi toplanarak tarihi bir karara imza attı.

İran Meclisi, Kudüs'ün Filistin'in sürekli başkenti olma yasa tasarısını kabul etti. İran Meclisi Haber Ajansı ICANA'ya göre, İran Meclisi, Kudüs kentinin Filistin'in sürekli başkenti olma yasa tasarısını 207 evet oyuyla onayladı. Karşı oy kullanılmayan oturumda konuşan Meclis Başkanı Ali Laricani, "Tasarının ABD başkanının Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ederek Filistin halkı ve Müslümanlara darbe vurmak istediği bir dönemde onaylanması önemlidir." ifadesini kullandı. İran Meclisi'nde 290 milletvekili bulunuyor.

HAMANEY'Nİ DANIŞMANI'DAN İSTANBUL'DAKİ İİT ZİRVESİ BİLDİRİSİNE TEPKİ

İran Meclisi'nin aldığı karardan önce açıklamalarda bulunan İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nden sonra yayınlanan bildirinin içeriğine tepki gösterdi. Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Velayeti, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da yapılan olağanüstü toplantısında yayınladığı sonuç bildirisini "bölgenin gerçekleriyle örtüşmeyen muhafazaka bir bildiri" söyledi. 

Velayeti, "Sonuç bildirisinde Kudüs, doğu ve batı diye iki parçaya bölünmüş ve doğu kısmı Filistin’in başkenti olarak tanımlanmış. Bize göre Kudüs’ün tümü Filistin’in başkentidir. Bildiride, Filistin toprakları iki parçaya bölünmüş oldu. İki Filistin diye bir şey yok. Filistin topraklarının tümü işgal altında ve tümü özgürleştirmeli" diye konuştu. Velayeti, İran’ın çıkan sonucu tatmin edici bulmadığını sözlerine ekledi.

İstanbul'daki zirvede alınan karara İran Cumhurbaşkanı Ruhani de imza atmıştı.

KATAR'DAN DÜNYAYA KUDÜS ÇAĞRISI

Öte yandan Katar, dünya ülkelerine Kudüs kentinde diplomatik temsilcilik açmama ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Kudüs'le ilgili alınan kararlara uymaları çağrısında bulundu. Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani'nin başkanlığında başkent Doha'daki Emirlik Divanı'nda toplanan bakanlar kurulu, dünya ülkelerine Kudüs'te diplomatik temsilcilik açmama ve BMGK'nin Kudüs'le ilgili kararlarına uymaları çağrısı yaptı.

Katar Adalet Bakanı Hasan bin Lahdan el-Hasan el-Muhennedi, toplantının ardından ülkenin resmi haber ajansı QNA'ya yaptığı açıklamada, bakanlar kurulunun, Kudüs kentinin yapısını değiştirmeyi hedef alan her türlü adım ve kararın geçersiz olduğunun teyidine dair 21 Aralık'ta BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın sonuçlarını memnuniyetle karşıladığı belirtildi. Katar bakanlar kurulunun bütün ülkelere, Kudüs'te temsilcilik açmaktan uzak durmanın yanı sıra BMGK'nin Kudüs'le ilgili kararlarına uyma ve bu kararı ihlal eden herhangi bir adımı tanımamaya çağırdığını aktaran Muhennedi, Katar'ın, BM Genel Kurulu'ndan çıkan kararın uluslararası toplum tarafından başkenti Kudüs olan Filistin Devletinin kurulmasıyla sonuçlanacak kapsamlı, kalıcı ve adil barışın sağlanması uğruna eyleme dökmesi temennisinde bulunduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, geçen hafta BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmişti. Oylamada 35 ülke ise çekimser kalmıştı. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık'ta, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı.

JAPONYA'DAN ÖNEMLİ KARAR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararından sonra şu ana kadar bir ada devletinden başka, ABD'nin kendisi de dahil hiçbir ülke büyükelçiliğini Kudüs'e taşımış değil. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono da ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacaklarını ifade etti. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, İsrail ve Filistinli liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeden bir gün sonra Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi ile Amman’da bir araya geldi. Görüşmede büyükelçiliklerinin Kudüs’e taşınması konusuna değinen Kono, Kudüs sorununda iki devletli çözümü desteklediklerini yineledi. ABD’nin Kudüs kararını takip etmeyeceklerini sözlerine ekleyen Japon Bakan, ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacaklarını söyledi. İsrail medyası, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması konusunu Eylül ayında New York’ta yapılan BM Genel Kurulu esnasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile gerçekleştirdiği görüşmede güdeme getirdiğini yazdı.

HAMAS'TAN ÜÇ AŞAMALI MÜCADELE PLANI

ABD'nin Kudüs kararına karşı en sert tepkiyi veren örgüt ise Hamas oldu. Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Kudüs'ün Filistinlilerin "kırmızı çizgisi" olduğunu belirterek, ABD yönetiminin burayı "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına karşılık üç aşamalı bir mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi. Meşal, Fas'ta koalisyon hükümetinin büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (PJD) başkent Rabat'taki Genel Merkezi'nde konuştu.

PJD'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Meşal burada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararıyla mücadele için yapılması gerekenleri üç adımda açıkladı. Öncelikle Washington yönetimini söz konusu karardan vazgeçmeye mecbur bırakacak çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Meşal, "İkinci adım ise uzun soluklu bir strateji oluşturulmasıdır. Çünkü ABD Başkanı Donald Trump, Arap ve Müslüman ülkelerde söz konusu karara tepkilerin bir anlık hamasetten kaynaklandığını ve kısa sürede bu coşkunun söneceğini tahmin ediyor. ABD'nin kararı karşısındaki duruşun sürekli olması gerekiyor." dedi.

Meşal, son adım olarak Filistin'e yönelik destek kapsamındaki çalışmaların mümkün olan tüm alanlarda çeşitlendirilmesinin önemini vurguladı. Meşal, "Filistin halkı son nefesine kadar direnişe devam edecektir. Çünkü Kudüs, onların kırmızı çizgisidir." diye konuştu. Öte yandan Halid Meşal, Fas temasları kapsamında, muhalefet kanadında yer alan Asalet ve Çağdaşlık Partisi Genel Sekreteri İlyas el-Amari ile de bir araya geldi. Görüşmede, Fas'ın bir bütün halinde Filistin'in yanında olduğunu yineleyen Amari, "Filistin, ülkedeki farklı görüşlerin hemfikir olduğu bir mesele." ifadesini kullandı. PJD'nin davetlisi olarak Fas'a iki günlük ziyaret gerçekleştiren Meşal, başkent Rabat'a dün öğleden sonra ulaşmıştı.

CUNEYDİ SERBEST BIRAKILDI

Filistin dışında bunlar yaşanırken, Filistin'de de bugün yeni bir gelişme yaşandı. Kudüs direnişinin simgesi olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi, 10 bin şekel (11 bin TL) kefaletle serbest bırakıldı. ABD’nin Kudüs kararının ardından Filistin’de başlayan protestolar sırasında 23 polis tarafından gözleri bağlanarak gözaltına alınan ve Kudüs direnişinin sembol isimlerinden olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi serbest bırakıldı. Cuneydi, Ofer Askeri Mahkemesi tarafından 10 bin şekel (11 bin TL) kefaletle serbest bırakıldı. Cuneydi hakkındaki gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin talep de reddedildi.

Yorumlar

hasan en uygunu bu inşAllah olur
Bedran ALLAH taniyanlardan razı olsun.YAŞASIN dünya islam birligi.Filistina ya hayırlı olsun.