İran nükleer anlaşmadan tamamen çekilme kararı aldı

İran, ABD'nin saldırıları sonrasında ikinci bir hamlede bulundu. Yeni hamle, "Nükleer Anlaşma"dan tamamen çekilmek oldu.

Google Haberlere Abone ol
Nükleer anlaşma tamamen askıya alındı

ABD'nin Irak'ta düzenlediği saldırıyla İranlı komutanı öldürmesinden sonra iki ülke arasında artan gerilim devam ediyor. İran, suikaste misilleme amaçlı ilk olarak Amerikan üslerine ve elçiliğine füzeli saldırılar düzenlemişti. ABD'ye yönelik savaş başlattığını açıklayan İran yönetimi, şimdi de nükleer anlaşmadan tamamen çekildiğini, verilen hiçbir taahhüdün yerine getirilmeyeceğini duyurdu. İran, nükleer başlıklı silahlar geliştirme konusunda da kaldığı yerden devam edeceği sinyalini vermiş oldu.

İran hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Tahran yönetiminin nükleer anlaşmadaki tüm taahhütleri askıya aldığı belirtildi.

Açıklamada, İran'ın bundan sonra uranyum zenginleştirme, depolama, araştırma ve geliştirmeyle ilgili hiçbir taahhüde uymayacağı ifade edilirken; İran'ın santrifüj sayısında hiçbir sınırlamaya gitmeyeceği ve ülkenin nükleer programı da teknik ihtiyaçlarına göre uygulayacağı kaydedildi.

İran yönetiminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile çalışmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi halinde Tahran yönetiminin anlaşmaya dönmeye hazır olduğu bildirildi.

ABD'YE SALDIRIYLA KARŞILIK VERİLECEĞİ MESAJI

Öte yandan, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldüren ABD'ye 'kesinlikle askeri karşılık vereceklerini' söyledi.

Yorumlar