İran, eylemlere katılan imamı idam etti

İran, terör örgütü PKK tarafından desteklenen eylemlere katıldığı gerekçesiyle Kürt kökenli bir imamı idam etti. İmam Khezrnejad, "ülkenin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar vermek" ve "rejim karşıtı propaganda" suçlamalarıyla idam ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol
İran, eylemlere katılan imamı idam etti

İran'ın Bokan şehrinin önde gelen Kürt din adamı Muhammed Khezrnejad, ülkede gerçekleşen "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Yaşam, Özgürlük) eylemlerine katıldığı iddiasıyla çifte cezaya mahkum edildi. Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün aktardığı bilgilere göre, 45 yaşındaki Khezrnejad'a, "ülkenin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar vermek" iddiasıyla idam cezası ve "rejim karşıtı propaganda" iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verildi.

YARGILAMA SÜRECİ VE SUÇLAMALAR

Karar, Yargıç Reza Najafzadeh başkanlığındaki İran İslam Devrim Mahkemesi'nin Urmiye'deki üçüncü şubesinde alındı. Mahkeme süreci, video konferans yoluyla ve Khezrnejad'ın hukuki temsil hakkından mahrum bırakılarak gerçekleştirildi. Ailesine yakın kaynaklar, kararın yalnızca İran İstihbarat Bakanlığı'ndan gelen raporlara dayandığını ve din adamının savunmasını sunma fırsatının bulunmadığını ifade etti.

PROTESTOLAR VE TUTUKLAMA

Khezrnejad'ın tutuklanması, Bokan Eftekhari Camii'nde Jin, Jiyan ve Azadi gösterilerinde hayatını kaybeden Esad Rahimi'nin cenazesinde yaptığı konuşma sonrası gerçekleşti. İran hükümetinin protestoculara karşı şiddet uygulamasını eleştiren Khezrnejad, Kasım 2022'de oğlu Yaser ile birlikte evinden gözaltına alındı.

İŞKENCE VE ZORLA İFADE

Hengaw'a göre, baba-oğul gözaltında kaldıkları süre boyunca yoğun işkenceye maruz kaldı. Kürt din adamı, kendi aleyhine ifade vermeye zorlandı. Oğlu Yaser, bir süre sonra serbest bırakıldı ancak Muhammed Khezrnejad'ın ağır cezalarla karşı karşıya kalması, uluslararası toplumda endişe yarattı.

Yorumlar