İran-Endonezya ilişkileri

- İki ülke arasında enerji, hukuk, bankacılık ve özel sektörde yatırıma teşviği öngören 12 iş birliği anlaşması imzalandı

Google Haberlere Abone ol
İran-Endonezya ilişkileri

İSTANBUL (AA) - İran ile Endonezya arasında enerji, hukuk, bankacılık ile özel sektörde yatırıma teşviğe yönelik 12 iş birliği anlaşmasının imzalandığı bildirildi.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, beraberindeki üst düzey kalabalık bir heyetle resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İran'ın başkenti Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sadabad Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından liderlerin huzurunda, iki ülke arasında yenilenebilir enerji ve suçluların iadesini de öngören hukuki konularda iş birliğine yönelik 4 anlaşma imzalandı. Daha sonra bankacılık ve özel sektörde yatırımı teşviğe yönelik 8 iş birliği anlaşması daha imzalandı.

İmzaların atılmasından sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin önündeki engelleri kaldırma kararı aldıklarını belirterek, "Son birkaç yılda ekonomik ilişkilerin azalmasından sonra bugün, iki ülkenin ilişkilerinin siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel alanlarda gelişmesine tanık oluyoruz." dedi.

"İran ve Endonezya arasındaki iş birliğinin, İslam Dünyası ve bölgenin güvenliği ve istikrarına hizmet edeceğinden şüphem yok." diyen Ruhani, iki ülke arasında başta enerji olmak üzere çeşitli konularda iş birliği imkanları olduğunu dile getirdi.

Ruhani, İran ve Endonezya'nın enerji alanında iş birliğine yönelik yüksek potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, "İran ve Endonezya arasındaki enerji iş birliği stratejiktir. İran, Endonezya'nın ham petrol, gaz ve petrokimya ürünleri ihtiyacını karşılayacaktır. İki ülke, ekonomik ilişkilerini geliştirmesi için özellikle teknik ve mühendislik konusunda önemli potansiyale sahiptir. İran, Endonezya'da elektrik santralleri ve barajların inşası gibi teknik konularda faaliyet gösterme konusunda hazırdır. Endonezya da İran'daki petrol ve gaz endüstrisinde faaliyet gösterebilir." açıklamasında bulundu.

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ise İranlı mevkidaşıyla enerji ve ekonomi başta olmak üzere, karşılıklı ilişkileri güçlendirmeye yönelik meseleleri görüştüklerini belirterek, "Bu ziyaret, iki ülkenin iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni bir sayfa açacaktır." dedi.

Konuk cumhurbaşkanı Widodo, İran'ın yatırım yaparak Endonezya'da elektrik santralleri ve Cava adasında petrol rafinerileri tesis edeceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar