Irak'ta tarihi gün: Papa ile Sistani bir arada

Irak'ı ziyaret eden ilk Papa olarak bilinen Franciscus Irak'taki Şiilerin en büyük lideri Sistani ile bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta tarihi gün: Papa ile Sistani bir arada

Tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa olarak tarihe geçen Franciscus, Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani ile görüştü.

Irak resmi haber ajansına göre, Papa Franciscus'un bulunduğu araç konvoyu Necef Havalimanı'ndan Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani'nin evine geçti.

Papa ile Sistani görüşmesi dini mercinin evinde başladı.

Papa Franciscus, dün Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmüştü.

Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etmişti.

Papa'nın Necef sonrası Nasiriye'deki antik Ur kentine geçmesi bekleniyor.

Rudaw'da yer alan bir habere göre; Irak gezisi, Papa’nın Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında dinler arası diyaloğu artırma çabasının devamı olarak görülüyor. Ziyaretin sloganı, İncil'den alıntıyla "Hepiniz kardeşsiniz" olarak belirlenmiş.

Washinton Esntitüsü’nden Bilal Wahab da, Papa’nın ziyaretinin tüm dünyada dinler arasındaki diyaloğa ivme kazandıracağını belirtti.

Wahab, “Irak’ın tarihinde diğer halk ve bileşenlere zulüm yapıldı. Şimdi de Hristiyanlar zulüm görüyor. Bu nedenle Papa’nın ziyareti ülkedeki Hristiyanların korunmasına dönük bri mesajdır aynı zamanda” dedi.

Irak’ta 2003’ten sonra ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı gittikçe azaldı. Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Evkaf İşleri Bakanlığı’na bağlı Hristiyan İşleri Müdürlüğünün verilerine göre, 40 milyon nüfusu olan Irak’ta Hristiyanların sayısı 400 bine kadar düştü.

2003 öncesi Irak’ın nüfusu 26 milyonken ülkede yaşayan Hristiyanların sayısı 1 milyon 800 bin civarındaydı. 2003’ten sonra Hristiyanların aşamalı olarak yurt dışına göç etme süreci başladı. Özellikle de 2007 yılından sonra Irak’ta başlayan etnik çekişmeler nedeniyle göç dalgası daha da büyüdü.

 

Yorumlar