Irak'ta seçim yasası protestosu

- Bağdat'ta bir araya gelen Sadr Hareketi yanlıları, aralık ayında yapılacak yerel seçimlerle ilgili yasa tasarısını protesto etti - Sadr Hareketi lideri Sadr: "Yerel seçimlerle ilgili hazırlanan yasa tasarısının mevcut haliyle kabul edilmesi, halkın ve reform beklentilerinin ölümü demektir" "Yolsuzluk balinaları, yasa tasarısı aracılığıyla tekrar yönetime gelerek Irak halkının servetini yağmalamak istiyor" "Silah, sadece devletin elinde ve başbakanın kontrolünde olmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta seçim yasası protestosu

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta toplanan Sadr Hareketi yanlıları, aralık ayında yapılması planlanan yerel seçimler için hazırlanan yasa tasarısını protesto etti.

Tahrir Meydanı'nda bir araya gelen kalabalığa konuşan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, "Yerel seçimlerle ilgili hazırlanan yasa tasarısının mevcut haliyle kabul edilmesi, halkın ve reform beklentilerinin ölümü demektir. Yolsuzluk balinaları, yasa tasarısı aracılığıyla tekrar yönetime gelerek Irak halkının servetini yağmalamak istiyor. Aynı zamanda Yüksek Seçim Komiserliğine aynı kişilerin gelmesini istiyor." dedi.

Birleşmiş Milletlere (BM) de gelecek seçimlerin denetimi görevini üstlenmesi çağrısında bulunan Sadr, çağrısının "yerel ya da genel seçimlerle mi" ilgili oluşuna ise açıklık getirmedi.

Terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgeler konusuna değinen Sadr, sınır şeridi de dahil kurtarılan bölgelerin tamamının hükümete bağlı güvenlik güçleri tarafından kontrol edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

- Milis güçlerden "silahları çek" çağrısı

"Silah, sadece devletin elinde ve başbakanın kontrolünde olmalıdır" diyen Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi'den, Haşdi Şabi de dahil tüm gruplardan silahları çekmesini istedi.

DEAŞ tehdidi sebebiyle yerlerinden edilen kişilerin ise yaşadıkları yerlere yeniden dönmelerinin sağlanması çağrısında bulunan Sadr, yıkılan yerlerin yeniden inşasını, DEAŞ'tan kurtarılan bölgeler de dahil tüm illerde yerel seçim tarihinin belirlenmesini talep etti.

Mecliste 34 sandalyesi bulunan Sadr Hareketi, DEAŞ'a karşı savaşan Seraya es-Selam adlı milis gücüne de sahip.

Irak parlamentosu geçen salı günü, aralık ayında yapılması planlanan yerel seçimler için hazırlanan yasa tasarısını oylamaya başlayarak 21 maddeyi onaylamış ve gelecek oturumlarda tasarının oylamasına devam edilmesini kararlaştırmıştı.

Sadr Hareketi ise yasa tasarısının, büyük grupların egemenliğini pekiştireceğini ve yerel yönetimlere ulaşmalarını engelleyeceğini dile getiriyor.

Yorumlar