Iraklı hayırseverden "Yetimler İçin Güvenli Ev"

- Bağdat'ta kurduğu yuvada 39 yetim çocuğa bakan hayırsever Zehebi: "Burada çeşitli şiddet olaylarından dolayı yetim kalan çocukları yetiştiriyoruz. Çocukları getirirken etnik, mezhepsel veya kültürel aidiyetine bakmıyoruz" "Bu çocuklar, sinema, tiyatro ve resim alanında 28 uluslararası ödül kazandı. Dışlanmış, itilip kakılmış çocukları, toplumda yeri olan, saygı gören yetenekli çocuklara dönüştürüyoruz" - Felluceli 13 yaşındaki yetim Nayif: "Büyüyünce Felluce'nin alt yapısını geliştirmek için mimar olmak istiyorum"

Google Haberlere Abone ol
Iraklı hayırseverden "Yetimler İçin Güvenli Ev"

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Iraklı hayırsever Hişam Zehebi, şiddetin eksik olmadığı ülkede anne-babasını kaybeden çocukları başkent Bağdat'ta oluşturduğu "Yetimler İçin Güvenli Ev"de hayata hazırlıyor.

Varlıklı bir aileden gelen Zehebi (40), şiddet olayları nedeniyle kimsesiz kalan çocukların oradan buraya savrulmalarını önlemek ve onları en iyi şekilde hayata hazırlamak için 2007 yılında kolları sıvamış.

Psikoloji uzmanı Zehebi, gerekli izinleri aldıktan sonra Bağdat'ın en kalabalık semtlerinden Filistin Caddesi'nde "Yetimler İçin Güvenli Ev" adını verdiği özel yuvayı hayata geçirmiş. Aslında burası hem okul hem de yetimlerin aile sıcaklığını bulduğu bir yuva.

Irak'ın çeşitli kentlerinden gelen yetimler, bu evde her türlü ihtiyaçlarını karşılarken yabancı dil, bilgisayar, çeşitli zanaat ve sanat dallarıyla ilgi alanlarında özel olarak yetiştiriliyor.

- Gönüllü öğretmenlerden özel ders alıyorlar

Zehebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halihazırda "Yetimler İçin Güvenli Ev"de yaşları 3 ile 17 arasında değişen 39 yetim çocuğa baktıklarını söyledi.

Iraklı hayırsever, "Burada çeşitli şiddet olaylarından dolayı yetim kalan çocukları yetiştiriyoruz. Çocukları getirirken etnik, mezhepsel veya kültürel aidiyetine bakmıyoruz. Sokakta görüyorum ya da birileri haber veriyor. Yaşadıkları travmanın boyutunu öğrenmek ve ona göre tedavi uygulamak için öncelikle psikolojik, sonra tıbbi kontrolden geçiriyoruz." dedi.

Okul hayatına devam eden çocukların bir yandan da evde gönüllü öğretmenlerden özel dersler aldığını belirten Zehebi, şunları kaydetti:

"Buraya gelen çocuk mezun olana kadar okuma yazmayı öğreniyor ve birden fazla yeteneğe sahip oluyor. Dil eğitimi, bilgisayar, terzilik, berberlik, aşçılık, sinema, tiyatro, radyo, resim ve müzik alanında özel dersler veriyoruz. Bu çocuklar, sinema, tiyatro ve resim alanında 28 uluslararası ödül kazandılar. Psikoloji alanında uzman olarak geliştirdiğim programlarla toplumdan dışlanmış ve itilip kakılmış çocukları toplumda yeri olan, saygı gören yetenekli çocuklara dönüştürüyoruz."

- İş bulup evlenmelerine de yardım ediyor

"Tüm derdim hayatları cehenneme çevrilebilme olasılığı yüksek olan çocukları bir an evvel kurtarmak." diyen Zehebi, yetimlere 18 yaşını doldurduktan sonra da yardıma devam ettiğini dile getirdi.

Hişam Zehebi, "Devlet dairelerinde iş sahibi olmalarını sağladıktan iki yıl sonra evlendiriyorum. Evlenen çiftler 'Altın Kafes' adı verdiğim küçük evlerde iki yıl yaşama imkanına sahip oluyorlar. Ardından buradan ayrılıyor ve yerlerini evlendireceğim başka yetim bir çocuğa bırakıyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Felluce için mimar olacağım"

Zehebi'nin kol kanat gerdiği yetimlerden Nayif, iki yıl terör örgütü DEAŞ'ın denetiminde kalan memleketi Felluce'deki şiddet olaylarında ailesinden koparılmış.

O günleri hatırlamak istemediğini belirten 13 yaşındaki Nayif, evdeki en çalışkan ve en zeki öğrencilerden biri olarak gösteriliyor. "Büyüyünce Felluce'nin alt yapısını geliştirmek için mimar olmak istiyorum." diyen Nayif, resim, müzik ve heykelle ilgilendiğini söyledi.

Resim sınıfı ve evin birçok köşesi de onun yağlı boya tablolarıyla süslü. Küçük sanatçı, "Resimde en sevdiğim şey karışıklık. Farklı renklerden oluşan karışık bir tabloyu resmedip onun anlamını bulmayı seyirciye bırakmayı tercih ediyorum. Çünkü herkesin bakış açısı ve yükleyeceği anlam farklıdır." dedi.

Her gün Arapçanın yanı sıra bir saat İngilizce dersi gören, bilgisayar eğitimi alan Nayif, müzikte de yetenekli. İyi derecede saksafon çalan ve kendinden küçüklerin de bu enstrümanı öğrenmesine yardımcı olan Nayif, yakında büyük müzisyenlerin de yer alacağı bir konser vereceğini aktardı.

Küçük yaşta anne babasını kaybeden 10 yaşındaki Semir de Bağdat'taki bu evde yeniden hayata başlayan yetimlerden biri.

Müziğe büyük ilgi duyan Semir, evdeki kapalı devre radyo istasyonunda yayıncılık yapıyor. Yanık sesiyle dikkati çeken Semir, Nayif'in vereceği konserde kendisinin de şarkı söyleyeceğini dile getirdi.

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası yaşanan şiddet olaylarından dolayı 600 bin çocuğun yetim kaldığı kaydedilmişti.


Yorumlar