Irak'ta yasağa uyan yok, ölü sayısı yükseliyor

Irak'ın başkenti Bağdat ve ülkenin güney şehirlerinde geçtiğimiz Salı günü başlayan protestolar hızlı yayılıyor. Yayınlanan sokağa çıkma yasağına rağmen gece saatlerinde polis ve göstericiler arasında çatışmalar devam etti.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta yasağa uyan yok, ölü sayısı yükseliyor

Irak'ta geçtiğimiz Salı günü başlayan gösteriler hızla büyüyor. Irak güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınmaya çalışılan protestolarda ölü sayısı gittikçe yükseliyor. “Yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yetersiz” gibi gerekçelerle sokağa inen Iraklılar polisle çatışıyor. Irak güvenlik güçlerinin sokağa çıkma yasağı ilan etmesine rağmen sokaklardan çekilmeyen vatandaşların polisle girdiği çatışmalarda en az 44 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. 

Bağdat’taki el-Halani ve el-Endülüs meydanları başta olmak üzere birçok alanda düzenlenen gösterilere, güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi için kadınlar da katıldı. Buna rağmen güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Ülkenin güneyindeki Basra, Meysan, Zikar, Divaniye, Necef ve Kerbela’da da gösteriler düzenlendi. Zikar (Amara) vilayetinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu altı gösterici hayatını kaybetti. Bunun üzerine Zikar Vilayet Meclisini basan göstericiler binayı ateşe verdi. Yine Zikar’ın Suk eş-Şuyuh ve ed-Devaye ilçelerindeki kaymakamlık binaları, Suk eş-Şuyuh belediye binası ve en-Nasıriyye şehrindeki mühendisler sendikası binası da yakıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi sabah saat 5 civarında protestoların yaşandığı Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağa rağmen başkent Bağdat'ta silah seslerinin yankılandığı belirtiliyor. Öte yandan ilerleyen saatlerde Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) şehirlerinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

SALİHİ: ENDİŞEMİZ İÇ SAVAŞ

Irak'ta devam eden protestolarla ilgili konuşan Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi, protesto gösterilerinin bir gün olacağını önceden tahmin ettiklerini söyleyen Salihi, gerekçe olarak 2003'ten beri ülkede doğru dürüst bir sistem kurulamamasını gösterdi. Salihi, Irak'ta yaklaşık 2-3 milyonluk bir Türkmen nüufusunun olduğunu belirterek 8 milletvekili omasına karşın hükümette Türkmenlere yer verilmediğini ve hep belli çevrelerin hükümet kurduğunu söyledi. İç karışıklıktan faydalanarak yanlış bir adım atmaması konusunda Barzani yönetimini uyaran Salihi, ülkede iç savaş çıkmasından endişe ettiklerini ifade etti.

SOSYAL MEDYAYA KISITLAMA

Gösterilerin sona ermemesi üzerine sosyal medyaya erişim durduruldu. Hükûmet; Twitter, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya mecralarına erişimi engelledi. Sosyal medya üzerinden yapılan gösteri çağrılarıyla başlayan gösterileri şu ana kadar hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi. Irak’ta en büyük halk tabanına sahip Şii lider Mukteda es-Sadr’ın temsilcileri de söz konusu gösterilere katılmadıklarını duyurdu.

İRAN, SINIRI KAPATTI

İran yönetimi, Irak’taki gösteriler sebebiyle Kirmanşah eyaletine bağlı Hüsrevi ile Huzistan eyaletine bağlı Cezzabe sınır kapılarını kapattı.

Yorumlar