Irak'ta referandum krizi: Kerkük Valisi azledildi

Irak'ta Barzani yönetimi tarafından planlanan referanduma günler kala kriz büyümeye başladı. Irak Meclisi, referandum yanlısı Kerkük Valisi Kerim'i görevinden azletme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta referandum krizi: Kerkük Valisi azledildi

Irak Meclisi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'i görevden aldı. Meclisten yapılan açıklamada, Vali Kerim'in görevinden alındığı belirtildi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in azledilme talebini bugün parlamentoya iletmişti.

Bağdat'taki bazı siyasi çevreler ve milletvekilleri, Kerim'in Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma dair icraatları ve açıklamaları nedeniyle görevden alınması çağrısı yapıyordu.

Kerkük Valisi Kerim, vilayet meclisindeki Kürt üyeleri toplayarak, kentin resmi kurum ve kuruluşlarında IKBY bayrağını astırma kararı aldırmıştı. Kerim'in öncülüğündeki tek taraflı karar Bağdat merkezi yönetiminin tepkisini çekmişti.

Vali, bunun ardından IKBY referandumuna Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin de dahil edilmesi için meclisten karar çıkarmıştı.

Vali'nin söz konusu referandum oylaması sırasında Kürt kökenli Meclis Başkanına dönerek, kentteki Türkmen ve Araplar'ı işaretle, "Daha sonra hepsini kovacağız" sözleri basına yansımıştı.

Kerim, ayrıca terör örgütü PKK'ya bağlı 200 silahlı kişiyi Kerkük'teki askeri üsse yerleştirmekle de suçlanıyordu.

TRUMP'IN ÖZEL TEMSİLCİSİ ERBİL'DE

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, ABD'nin terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk'ü Erbil'deki başbakanlık konutunda kabul ettiği belirtildi.

IKBY Dışilişkiler Dairesi Sorumlusu Fellah Mustafa, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Barzani'nin, IKBY'de temaslarda bulunan McGruk ve ve beraberindeki heyetle görüştüğü ifade edildi.

Toplantıda hazır bulunan Mustafa, Barzani ve McGurk'ün Irak'taki siyasi gelişmelerle 25 Eylül tarihinde yapılacak bağımsızlık referandumunu ele aldıklarını kaydetti.

McGurk, dün IKBY ziyareti kapsamında Süleymaniye kentinde Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran (Değişim) Hareketi temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Yorumlar