Irak'ta kriz derinleşiyor, ölü sayısı 100'ü geçti

Irak'ın çeşitli bölgelerinde devam eden eylemlerde yaşanan çatışmalar esnasında hayatını kaybedenlerin sayısı gittikçe artıyor. Krizin derinleştiği ülkede güvenlik güçleri halka karşı karşıya geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta kriz derinleşiyor, ölü sayısı 100'ü geçti

Irak'ta 1 Ekim tarihinde başlayan protestolar hızla ülkenin çeşitli bölgelerine yayıldı. Hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri ile yaşanan çatışmalarda son verilere göre ölü sayısı 100'ü aştı.

Irak Sağlık Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, başkent Bağdat ve ülkenin güney kentlerinde düzenlenen gösterilerin dördüncü gününde ölü sayısının 100'e yükseldiğini belirtti.

YARALI SAYISI 2 BİN 500'Ü BULDU

Hayatını kaybedenler arasında güvenlik güçlerinin de bulunduğunu aktaran yetkili, bu konuda bir sayı belirtmezken yaralı sayısının ise 2 bin 500'ü geçtiğini aktardı. Öte yandan söz konusu yetkili protestolar esnasında yaralananların tedavisi için tüm hastanelerin seferber edildiğini söyledi.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

İSTİFA VE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr, ülkedeki gerginliği sona erdirmek için hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Adil Abdulmehdi liderliğindeki hükümetin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısı yaparak, şunları kaydetti:

"Iraklıların kanının dökülmesi karşısında sessiz kalamayız. Hükümetin istifasıyla akan kanı durdurun. Birleşmiş Milletlerin himayesinde erken seçim yapalım."

MECLİS ÇALIŞMALARI ASKIYA ALMALI

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr, daha önce yaptığı açıklamada, Sairun Koalisyonu milletvekillerinden, "halkın talepleri yerine getirilinceye kadar meclis çalışmalarını askıya almalarını" istemişti.

Bunun üzerine akşam saatlerinde Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu, meclisteki milletvekillerinin çalışmalarını askıya aldıklarını açıklanmıştı.

Sairun Koalisyonunun, 325 sandalyeli Irak Meclisi'nde 54 milletvekili bulunuyor.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

Yorumlar