Irak yeni başbakanını arıyor, şartlarını açıkladı

Irak'ta 2 aydır devam eden protestoların ardından Başbakan Adil Abdülmehdi, istifasını Meclis'e sunmuştu. Abdülmehdi’nin istifası onaylanırken Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, yeni başbakan seçilmesi için Cumhurbaşkanı'na isim önereceğini açıkladı. Bir parlamenter ise yeni başbakan için şartlarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Irak yeni başbakanını arıyor, şartlarını açıkladı

Irak'ta, kötü yaşam koşulları, yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle sokaklara çıkan halk yaklaşık 2 aydır güvenlik güçleri ile çatışıyor.

Yaklaşık 16 bin kişinin yaralandığı ve 400 kişinin ise hayatını kaybettiği protestoların ardından Irak hükümeti, evsizlere 100 bin ev ve işsizlere ise 3 ay maaş vaadinde bulunmuştu.

Ancak bu vaatler göstericileri durdurmaya yetmedi. 

Protestoların dinmeyeceğini göre Irak Başbakan Adil Abdülmehdi Irak Meclisi'ne istifa dilekçesini sunmuş ve dilekçe dün onaylanmıştı.

Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, ise Irak anayasasının 76. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e yeni başbakan için isim önereceğini duyurmuştu. 

Irak'ta yeni başbakan için şartlar açıklandı

YENİ BAŞBAKAN İÇİN ŞARTLAR

Abdülmehdi'nin istifasının ardından Iraklı bir parlamenter ise yeni başbakan için şartlarını açıkladı. Parlamenter'in şartlarına göre, yeni başbakanın 2003'te ABD işgalinden bu yan herhangi bir hükumet veya parlamentoda yer almamış olması gerekiyor.

Buna göre, yeni başbakanın göstericiler tarafından kabul gören bağımsız, vatansever biri başbakan olması gerekiyor.

Irak'ta yeni başbakan için şartlar açıklandı

NE OLMUŞTU

Irak'ta yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle halk sokaklara dökülmüş hükümetin tüm vaatlerine rağmen eylemler bitmemişti. 

Irak hükümetinin 100 ev ile işsizlere 3 ay maaş vaadine rağmen sokakları terketmeyen protestocular ile güvenlik güçleri arasında büyük çatışmalar yaşanmış ve 400 kişi hayatını kaybetmişti.

16 bin kişinin ise yaralandığı olayların ardından Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Irak Meclisi'ne istifasını sunmuş ve istifa yapılan oylama ile kabul edilmişti.

Irak anayasasının 76. maddesine göre, 15 gün içinde yeni başbakanın seçilmesi gerekiyor. 

Yorumlar