Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi'nin Türkiye ziyareti

- Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi: - "Başika'da ne olursa olsun, Türk ortaklarımızla konuşmaya devam edeceğiz ve iletişim kanallarını açık tutacağız" - Irak'ın Ankara Büyükelçisi Alevi: - "Musul'un doğu bölümünün kurtarılmasının ardından, batı tarafında da ciddi aşama kaydediyoruz. Bu ayın sonunda inşallah tüm Musul kentinin kurtarılmasını tamamlayacağımızdan eminiz" - "Musul'un kurtarılması Suriye sınırına kadar tüm şehir ve kasabaların kurtarılması için zemin hazırlayacak. Bu gelişmeler sadece Irak'ta değil tüm bölgede terörizmi, DEAŞ terör örgütü tehdidini ve aşırıcılığı yok etmek için önemli gelişmeler"

Google Haberlere Abone ol
Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi'nin Türkiye ziyareti

ANKARA (AA) - Irak Su Kaynakları Bakanı Hasan el Cenabi, iki ülke ilişkilerine ilişkin, "Başika'da ne olursa olsun, Türk ortaklarımızla konuşmaya devam edeceğiz ve iletişim kanallarını açık tutacağız." dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzeri Türkiye'ye gelen Cenabi, Irak'ın Ankara Büyükelçiliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ziyaretin olumlu bir havada geçmesinden ve muhatapları tarafından çok sıcak şekilde karşılanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cenabi, Başbakan Binalı Yıldırım'ın Irak ziyareti kapsamındaki Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, vurgu yapılan noktalardan birinin de su kaynakları alanındaki iş birliği olduğunu hatırlattı.

Cenabi, iki ülke arasındaki su kaynaklarına ilişkin 2014'te imzalanan Mutabakat Zaptının yürürlüğe konması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Terörizm ile iklim ve su kaynakları gibi konuların bölgesel ve uluslararası düzeyde ele alınması gereken hususlar olduğunu belirten Cenabi, bu meselelerde iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Cenabi, "Karşı karşıya gelmektense, iş birliği yapmalıyız." diye konuştu.

- "Türk ortaklarımızla iletişim kanallarını açık tutacağız"

Cenabi, iki ülkenin Başika kampına ilişkin yaşadığı sorunun ardından ilk ziyaretin Başbakan Yıldırım tarafından ocak ayında Irak'a yapıldığını ve ziyarette tarafların Başika kampı konusunun masaya yatırılmasıyla ilgili anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Su meselesini güvenlik, ordu ve terör gibi konulardan ayrı tutmak istediklerini vurgulayan el Cenabi, "Başika'da ne olursa olsun, Türk ortaklarımızla konuşmaya devam edeceğiz ve iletişim kanallarını açık tutacağız. Bu bizim hükümetimizin de isteği." ifadesini kullandı.

- "Ay sonunda inşallah tüm Musul kurtarılacak"

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Türkiye ve Irak başbakanlarının Başika konusunu bir an önce çözme hususunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Alevi, Başbakan Yıldırım'ın Musul'u kurtarma operasyonu bittikten sonra Türk askerlerinin zaman içinde geri çekileceğini belirtmesi ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi askeri operasyonların ardından Türkiye'ye davet etmesinin iki tarafın bu konuyu öngörülen zaman içinde çözme konusundaki kararlılığını gösterdiğini bildirdi.

Başika meselesinin, sahadaki gelişmeler ve iki tarafın kararlılığıyla çözüleceği yönünde ümitli olduklarının altını çizen Alevi, "Bu vesileyle ikili ilişkileri geliştirmek için de uygun zemin oluşmuş olacak." dedi.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin soruya cevaben Alevi, şunları kaydetti:

"Musul'un doğu bölümünün kurtarılmasının ardından, batı tarafında da ciddi aşama kaydediyoruz. Bu ayın sonunda inşallah tüm Musul kentinin kurtarılmasını tamamlayacağımızdan eminiz. Musul'un kurtarılması Suriye sınırına kadar tüm şehir ve kasabaların kurtarılması için zemin hazırlayacak. Bu gelişmeler, sadece Irak'ta değil tüm bölgede terörizmi, DEAŞ terör örgütü tehdidini ve aşırıcılığı yok etmek için önemli gelişmeler."


Yorumlar