Irak Federal Mahkemesi'nin referandumu durdurma kararı

- Irak Meclisi Hukuk Komitesi, Federal Mahkemenin referandumu durdurma kararının bağlayıcı olduğunu bildirdi - Meclis Hukuk Komitesi üyesi Nusayyif: "Mahkemenin aldığı karar yasal şekilde yapılan başvurular sonucu alınan bağlayıcı bir karardır" - Meclis Hukuk Komitesi üyesi Turan: "Temennimiz, IKBY'nin kararı uygulamasıdır. Aksi halde referandumun hiçbir hukuki meşruluğu ve geçerliliği olmayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Irak Federal Mahkemesi'nin referandumu durdurma kararı

BAĞDAT (AA) - Irak Federal Mahkemesi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunu durdurma kararının "bağlayıcı" olduğu bildirildi.

AA muhabirine konuşan Irak Meclisi Hukuk Komitesi üyesi Aliye Nusayyif, "Mahkemenin aldığı karar yasal şekilde yapılan başvurular sonucu alınan bağlayıcı bir karardır." dedi.

"Kararı uygulamamak isyan sayılır" diyen Nusayyif, "Hükümet, bu karara karşı gelen IKBY hakkında hukuki adımları atmakla mükellef oldu. Hükümet konuyu ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine de taşımalıdır." diye konuştu.

Hukuk Komitesinden diğer üye Hasan Turan da Irak Federal Mahkemesi'nin kararının tüm ülke için geçerli olduğunu söyledi.

Türkmen milletvekilleri olarak da referandumun durdurulması talebini mahkemeye sunduklarını kaydeden Turan, "Temennimiz, IKBY'nin kararı uygulamasıdır. Aksi halde referandumun hiçbir hukuki meşruluğu ve geçerliliği olmayacaktır." diye konuştu.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi de mahkemenin referandumun durdurulmasıyla ilgili verdiği karardan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, "Federal Mahkeme, Irak'ın en yüksek hukuki mercisidir. Referandum Irak'ın en yüksek makamı tarafından resmi şekilde durdurulmuş oldu." değerlendirmesi yaptı.

Federal Mahkeme bugün referandumun "anayasaya aykırı" olduğu yönündeki davalar sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması kararı aldığını duyurmuştu.

Irak Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada da "Federal Mahkeme, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Kürdistan bölgesi ve Irak'ın herhangi bir ilinde referandumun yapılmasının anayasaya aykırı olduğu yönündeki talebini aldı ve kararını verdi." denilmişti.



Yorumlar