İpsala'da tarihi gün, açılış töreni gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Edirne İpsala'da TANAP'ın Avrupa bağlantısının açılışı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
İpsala'da tarihi gün, açılış töreni gerçekleştirildi

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin vrupa Bağlantısı Açılış Töreni Edirne'nin İpsala ilçesinde yapıldı.

Törene Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'de katıldı. 

Türkiye ve bölge adına tarihi bir an olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP'ın bölgesel bir proje, barış projesi olduğunu vurguladı.

TANAP'ın her şeyden önce ülkeler arasındaki köklü dostluğun sembolü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TANAP, Azerbaycan'dan, Avrupa'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçasıdır." dedi.

TANAP'la 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa'nın istifadesine sunulmasının hayalden çıkıp gerçeğe dönüştüğünü kaydeden Erdoğan, bir damla petrolü insan kanından, insan hayatından daha değerli gören zihniyetlerin, dünyaya barış ve huzur getiremediğini söyledi. 

DOĞU AKDENİZ

Doğu Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda bazı ülkelerin hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalıştığını belirten Erdoğan, adaletli paylaşım imkanı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvurulduğunu söyledi. Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı, "Bize bir adım atana biz koşarak gittik. Bugün de yarın da aynı hüsnüniyetle devam edeceğiz. Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz, ne Kıbrıs Türkü'nün hakkını yedireceğiz, ne de hakkımız olmayanı isteyeceğiz." ifadelerini kullandı.

ALİYEV:TÜRKİYE ULUSLARARASI GÜÇ ODAĞI OLMUŞTUR

Açılış töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bugünün tarihi bir gün olduğunu kaydederek TANAP'ın ömrünün uzun olmasını diledi. Porjeden Türkiye-Azerbaycan ve diğer komşu halkların fayda göreceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Aliyev, "(TANAP) Bugün güney gaz koridoru özünde 7 ülkenin birleştiği uluslararası bir iş birliği projesidir." dedi.

TANAP'ın ülkeler arasında köprüler kuracağını iş birliği, istihdam, uzun müddetli anlaşmalar getireceğini söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye'nin yabancı yatırımlar için açık ve makbul bir ülke olduğunu söyledi.

Aliyev, "Türkiye bugün uluslararası güç odağı olmuştur." açıklamasında bulundu.

Yorumlar