İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ekim ayını 100,13 puanla kapattı

- Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, ekimde eylül ayına göre 0,14 puan artarak 100,13 puan oldu

Google Haberlere Abone ol
İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ekim ayını 100,13 puanla kapattı

İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayında 100,13 puan olarak gerçekleşti.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin Ekim 2017 sonuçları açıklandı.

Buna göre, ekim ayında güven ve beklentilerdeki gerilemeye rağmen faaliyetlerdeki kuvvetli toparlanma Bileşik Endeksi 100 puanın üzerine taşıdı. Bileşik Endeks, ekimde eylül ayına göre 0,14 puan artarak 100,13 puan oldu. Bileşik Endeks, ekimde geçen yılın aynı ayındaki seviyenin de 5,58 puan üzerinde gerçekleşti.

Bileşik Endeks Ekim 2017 raporunda, inşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetlerin kendi dinamikleri ile kuvvetlenmeye devam ettiği vurgulandı.

Raporda, sektörün dışında yaşanan gelişmelerin güven ve beklentilerde bozulmaya yol açtığı, bu iki alanda yeniden iyileşme sağlanması halinde sektörün dinamiklerinin daha da güçleneceği belirtildi.

Gelecek 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerin eylülden sonra ekimde de düştüğü aktarılan raporda, ihracat siparişlerindeki artış durmasına rağmen, ekim ayı ihracatının yine de yüksek gerçekleştiği bildirildi.

Raporda, iç ve dış siparişlerdeki gelişmelere karşın gelecek 3 ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde yine kuvvetli artışlar yaşandığı kaydedildi.


- "Faaliyetlerde genele yayılan hızlı artış yaşandı"


İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2017 raporunda, sektöre yönelik şu tespitler yer aldı:

"İç satışlar, ihracat, üretim ve ciroların birlikte arttığı ekim ayında, tahsilat hızındaki gerileme tek olumsuz gelişme oldu. İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler ekim ayında yeniden önemli bir artış gösterdi. Ağustos ayında yavaşlayan, çalışma gün sayısındaki azalma ile eylülde gerileyen faaliyetler, ekim ayında yeniden tüm göstergelere yayılan bir genişleme gösterdi. Faaliyet Endeksi, ekim ayında eylül ayına göre 2,3 puan arttı. Buna bağlı olarak ekim ayında faaliyet seviyesi, geçen yılın Ekim ayının 11 puan üzerine çıktı. Yurt içi satışların önemli ölçüde arttığı ekim ayında, ihracattaki artış da hızlanarak sürdü. Üretimde kuvvetli artış gerçekleşti. Cirolar ekim ayında iç ve dış satışlardaki artışlar ile genişledi. Faaliyetlerin dinamikleri ağustos ve eylül ayındaki soluklanmanın ardından ekim ayında yeniden canlandı."

Güven Endeksi'nde 7 aydır süren artış sonrasında eylül ayında yaşanan sınırlı gerilemenin ekim ayında da devam ettiği bildirildi.

Ekim ayında faaliyetlerdeki kuvvetli artışa rağmen Güven Endeksi'nde dış pazar gidişatı hariç diğer tüm alt endekslerde gerileme yaşandığı aktarılan raporda, şunlar kaydedildi:

"Faaliyetlerin dışındaki gelişmeler ekim ayında güven üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Güven seviyesi bir önceki aya göre 0,6 puan düştü. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 0,3 puan üzerinde kaldı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine yönelik güven sınırlı ölçüde düştü. Yurt içi pazarlarına yönelik güvenin düştüğü ekim ayında, ihracat pazarlarına yönelik güven ise yeniden artış gösterdi. Ekim ayında güven artışı görülen tek alan ihracat pazarları oldu. Güven unsurlarında son iki aydır yaşanan gerileme eğilimi, faaliyet dinamiklerini de olumsuz etkileyebilir."

Raporda, Beklenti Endeksi'nde ocak ayından itibaren yaşanan kademeli iyileşme ekim ayında mola verdiği ve beklentilerin sınırlı ölçüde gerilediği ifade edildi.

Ekim ayında faaliyetlerdeki kuvvetli artışa rağmen beklentilerin 9 ay sonra ilk kez düştüğüne işaret edilen raporda, "Beklentilerdeki gerilemede enflasyon ve döviz kurları gibi ekonomik göstergelerdeki bozulmalar ile ekonomi dışı alanlarda yaşanan gelişmeler etkili oldu. Beklenti Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre 0,8 puan düştü, ancak buna rağmen geçen yılın aynı dönemine göre 7 puan daha yüksek çıktı. Böylece beklentiler geçen yılın üzerinde kalmaya devam etti. Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerin de düştüğü ekim ayında; iç pazar siparişleri gerilerken, ihracat siparişlerinin artış da durdu." değerlendirmesinde bulunuldu.


Yorumlar