İngiltere'deki başbakanlık yarışı

- Başbakan adaylarından, Enerji Bakan Yardımcısı Leadsom: - "Birleşik Krallık, AB'den çıkacak. Serbest dolaşım son bulacak" - "23 Haziran'daki kararla, AB modeliyle artık daha fazla kısıtlanmayacağız. Özgürlüğümüzü geri alacağız" - "(AB ile) Müzakereleri mümkün olduğunda kısa tutma niyetim var. Ne bizim ne de Avrupalı dostlarımızın uzamış belirsizliklere ihtiyacı var"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'deki başbakanlık yarışı

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta geçen ay yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan "Brexit" kararı çıkmasının ardından boşalacak başbakanlık koltuğu için yarışan Muhafazakar Partili Enerji Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom, seçilmesi halinde serbest dolaşıma son vereceğini söyledi.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği için 5 aday arasında yer alan Leadsom, adaylığına ilişkin İngiltere'nin başkenti Londra'da basın toplantısı düzenledi.

"İki yakasını bir araya getiremeyenlere daha fazla adalet sağlayabileceğimi biliyorum. Daha özgür, daha müreffeh ve daha adil bir Birleşik Krallık inşa etmek istiyorum." diyen 53 yaşındaki Leadsom, başbakanlık koltuğuna oturursa, referandumda ülkenin AB'de kalması için oy veren seçmenlere de ulaşacağı sözünü verdi.

Leadsom, sandıktan çıkan Brexit kararına saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Bu karar son karar. Birleşik Krallık, AB'den çıkacak. Serbest dolaşım son bulacak. Burada yaşamak, çalışmak ve ulusal hayatımıza katkıda bulunmak için her yıl ülkeye girenlerin sayısına Britanya Parlamentosu karar verecek. AB'ye üyelik ücretimizi iptal ederek yapacağımız tasarruflarla, milyarlarca sterlin ulusal sağlık sistemine harcanacak. Britanya halkını yöneten kurallar ve yasalar, Brüksel'de değil, Britanya'da yapılacak. AB, bizi zaptediyor.

Dünyada kendi yolumuzu kendimiz çizmeliyiz. AB'nin boğucu enstitülerinden uzaklaşarak, özgürlüğü seçiyoruz çünkü 23 Haziran'daki kararla, AB modeliyle artık daha fazla kısıtlanmayacağız. Özgürlüğümüzü geri alacağız."

Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılmasının keyfi yerindeki Avrupalı elitler için uyarı niteliğinde olacağını belirten Leadsom, AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin yürürlüğe sokulmasına ilişkin olarak da "(AB ile) Müzakereleri mümkün olduğunda kısa tutma niyetim var. Ne bizim ne de Avrupalı dostlarımızın uzamış belirsizliklere ihtiyacı var. 50. madde yürürlüğe girmeden önce her şeyi müzakere etmeye gerek yok." dedi.

Leadsom, ayrıca genel seçimin yapılacağı 2020'den önce bir erken genel seçime gidilmesine de karşı olduğunu dile getirdi.

- Başbakanlık için 5 aday

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği dolayısıyla başbakanlık için 5 aday bulunuyor. Kadın aday Leadsom'un yanı sıra İçişleri Bakanı Theresa May, Adalet Bakanı Michael Gove, eski Savunma Bakanı Liam Fox ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Stephen Crabb de adaylar arasında yer alıyor.

2010 yılında milletvekili seçilmeden önce bankacılık ve fon yöneticiliği yapan Leadsom, AB'den ayrılık kampanyasının önde gelen isimleri arasındaydı.

Enerji Bakan Yardımcısı Leadsom, "Brexit" kararını, "Muhteşem bir ülke için büyük fırsat" sözleriyle değerlendirirken, serbest dolaşıma son verilmesi ve ikili ticaret anlaşmaları yapılması gerektiğini savunuyor.

Leadsom, kadın rakibi Theresa May'i kastederek, "AB'de kalınmasından yana kampanya yapan biri, bu ülkeyi AB'den çıkaracak başbakan olmamalı" görüşünü belirtiyor.

Yorumlar