İngiltere'de resesyona karşı faiz indirimi beklentisi

- İngiltere Merkez Bankasının 2009 yılından beri tüm zamanların en düşük seviyesinde tuttuğu politika faizini, 4 Ağustos Perşembe günkü toplantısında, 0,25 baz puan düşürmesi bekleniyor - İngiltere Merkez Bankası Parasal Politika Kurulu Üyesi Forbes: - "Referandum ve herhangi bir teşvikin olası etkilerini daha iyi anlamak amacıyla bu araçların kullanımı için bekleyebiliriz" - Bank of America Merill Lynch Ekonomisti Wood: - "Eğer şelaleye doğru sürükleniyorsanız sonunu beklemeden kürekleri çekmeye başlasanız iyidir" - HSBC'nin İngiltere Başekonomisti Wells: - "Faiz indirimi kısa vadede güveni artırabilir. Ama ekonomik görünümde büyük bir değişime neden olmayacak"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de resesyona karşı faiz indirimi beklentisi

LONDRA (AA) - GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası piyasalarda, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) 2009 yılından beri tüm zamanların en düşük seviyesinde tuttuğu politika faizini, 4 Ağustos Perşembe günkü toplantısında, 0,25 baz puan düşürmesi bekleniyor.

İngiltere'nin, haziran ayında yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda, birlikten çıkış kararı almasının ardından BoE'nin 4 Ağustos Perşembe günü politika faizinde indirim kararı alması öngörülürken, geçen ay açıklanan Para Politikası Kurulu tutanaklarında da olası faiz indirimi için ağustos ayına işaret edilmişti. 2009 yılının mart ayından bu yana rekor seviyede düşük tutulan politika faizi ile ilgili genel beklenti 0,25 baz puan aşağı çekilmesi yönünde.

Bazı ekonomistler ise BoE'nin düşük seviyede olan faiz indirim aracını hızlı bir şekilde tüketmek yerine, acele etmemesi ve ileride gelebilecek olumsuz verileri beklemesi gerektiğini belirtiyor.

İngiltere Merkez Bankası Parasal Politika Kurulu Üyesi Kristin Forbes, bu ay İngiliz The Telegraph gazetesi için kaleme aldığı makalesinde, bankanın “sakin olup yola devam etmesi gerektiğini” vurguladı.

Forbes, zayıf sterlin ve bankanın düşürdüğü sermaye tamponunun piyasa için zaten yeterli desteği sağladığını belirterek, “Referandum ve herhangi bir teşvikin olası etkilerini daha iyi anlamak amacıyla bu araçların kullanımı için bekleyebiliriz.” ifadesini kullandı.


- "Faiz indirimi kısa vadede güveni artırabilir"


Forbes’un “temkinli” duruşu yerine, BoE'nin proaktif bir tavır alması gerektiğini düşünenler çoğunlukta. Daha önce İngiltere Merkez Bankası bünyesinde çalışan Bank of America Merill Lynch Ekonomisti Robert Wood, “Eğer şelaleye doğru sürükleniyorsanız, sonunu beklemeden kürekleri çekmeye başlasanız iyidir.” dedi. Wood’a göre, İngiltere ekonomisi yeniden canlandırılacak, resesyondan korunacaksa Merkez Bankasının gerekli tedbirleri şimdiden alması gerekiyor.

İngiltere’nin en büyük bankası HSBC’nin İngiltere Başekonomisti Simon Wells de The Sunday Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, “Birçok ekonomist, İngiltere Merkez Bankası’nın ekonomik yavaşlamayla mücadele edebilmek için elindeki mühimmatın azaldığını düşünüyor. Faiz indirimi kısa vadede güveni artırabilir. Ama ekonomik görünümde büyük bir değişime neden olmayacak.” ifadelerini kullandı.


- Faize ek, varlık alım programını da genişletebilir


Bu arada, bazı finans uzmanları, BoE'nin politika faiz oranının azaltılmasına ek olarak varlık alım programını da genişletebileceğini düşünüyor. Scotiabank Ekonomisti Alan Clarke, “Brexit, yakın dönemin en büyük ekonomik şoku. BoE Başkanı Mark Carney’in faiz artırımına ek olarak, varlık alım programını da 50 milyar sterlin seviyesinde artırmasını bekliyorum.” şeklinde konuştu.

JP Morgan Ekonomisti Alan Monks ise BoE'nin para politikasını gevşeteceğinin neredeyse kesin olduğunu, ancak bunun şekli ve boyutunun bilinmediğini vurguluyor.

Reuters’in 49 ekonomistle yaptığı ankete göre, 46 ekonomist, BoE'nin 4 Ağustos’ta politika faizini 0,25 baz puan düşüreceği öngörüsünde bulundu.


- Resesyonun ayak sesleri


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, 23 Haziran’da yapılan AB referandumu öncesinde Brexit kararının resesyona neden olabileceğine dikkati çekmişti.

Açıklanan imalat sanayi satın alım yöneticileri verileri (PMI) Carney’in öngörüsünü destekler nitelikte. İngiltere’de temmuz ayı imalat sanayi PMI verisi 49,1 seviyesinde olan beklentinin de altında kalarak 48,2 seviyesinde kaydedildi. Referandumun yapıldığı haziran ayında imalat sanayi PMI verisi 52,4 seviyesindeydi. Markit/CIPS tarafından İngiltere’de yaklaşık 600 şirketle 12-26 Temmuz tarihleri arasında yapılan anket, İngiliz ekonomisinin referandum sonrasında nasıl frene bastığını göstermesi açısından son derece önemli.

İngiltere’nin önde gelen bankalarından Barclays, değerlendirme notunda, “İmalat PMI verileri, İngiltere ekonomisinin resesyona gireceği öngörümüzü yansıtıyor. Ekonominin 2016’nın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,4, son çeyreğinde ise yüzde 0,3 daralmasını bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İngiltere ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme oranı yakalamıştı. Son veriler ise referandum sonrasında yavaşlamaya, hatta daralmaya işaret ediyor.

BoE'nin, 4 Ağustos Perşembe günü ekonomik büyüme projeksiyonlarını da sert bir şekilde aşağı çekmesi bekleniyor. BoE, mayıs ayındaki enflasyon raporunda, İngiliz ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 oranında büyüme kaydedebileceğini açıklamıştı.


Yorumlar