İngiltere ve Fransa'da aşı karşıtları sokaklarda

Fransa'nın dört bir yanında Kovid-19 zorunlu aşı karşıtları yine meydanlara inerek polisle çatışıyor. Öte yandan İngiltere'de günlük vaka sayıları tekrar 30 binin üzerine çıktığı halde aşı karşıtları ve karantinaya karşı olanlar sokaklara çıkarak polisle karşı karşıya gelmiş durumda.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere ve Fransa'da aşı karşıtları sokaklarda

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının bazı mesleklere zorunlu hale getirilmesine ve Kovid-19 sağlık kartı uygulamasına karşı çıkan binlerce kişi protesto için meydanları doldurdu.

Başta başkent Paris olmak üzere ülkenin 174 noktasında düzenlenen protestolara, resmi makamlara göre en az 164 bin kişi katıldı.

Paris'in 3 noktasında gösteriler yapılırken Sarı Yeleklilerin katıldığı Bastille meydanında başlayan gösteride binlerce kişi, "Macron, senin kartını istemiyoruz." sloganları attı.

Bazı göstericiler Fransa Ulusal Marşını okurken, bazıları da "Macron istifa" sloganları attı.

Polis ve jandarma yer yer göstericilere müdahale ederken göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı, taraflar arasında arbede yaşandı.

Müdahale sırasında yaralanan bir polis ambulansla hastaneye götürülürken görüntü çeken AA muhabirine polisin attığı gaz kapsüllerinden biri isabet etti. Olayda AA muhabiri hafif yaralandı.

Polis, gazetecilerin olduğu yere de tazyikli suyla müdahale etti.

Diğer yandan, gösteriyi takip eden Agence France-Presse (AFP) kameramanları, bazı sarı yeleklilerin tepkisiyle karşılaştı.

Bir sarı yelekli, AFP muhabirini gösterileri olduğu gibi yansıtmadığı ve manipüle ettiği gerekçesiyle eleştirdi.

İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, Paris'teki gösterilerde 9 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

- "BELKİ DE HÜKÜMETİ DEĞİŞTİRME ZAMANI GELDİ"

Gösteriye katılanlardan Sarah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin temel ilkelerini olan “özgürlük, kardeşlik ve eşitliğin Cumhurbaşkanı tarafından yerlere düşürüldüğünü" söyledi.

Aşının zorunlu kılınmasının korkunç olduğunu, Kovid-19 sağlık ruhsatı uygulamasının insanların işlerini kaybetmesine neden olacağını belirten Sarah, “Artık özgürlük ülkesinde değiliz, özgürlük ve eşitliğimizi kaybettik.” ifadesini kullandı.

Sarı Yelekli Sabrina da Kasım 2008’den bu yana daha iyi bir yaşam için sokaklarda olduğunu dile getirdi.

Kovid-19 ruhsatı ve aşı zorunluluğuyla özgürlüklerinin ihlal edildiğini vurgulayan Sabrina, “Bugün Fransa tüm sosyal kazanımlarını kaybediyor, kardeşliğini kaybediyor. Artık belki de tüm hükümeti değiştirme zamanı geldi, böylece sıfırdan başlayabiliriz.” diye konuştu.

- KOVİD-19 İLE MÜCADELE YASA TASARISININ İÇERİĞİ

Ulusal Mecliste onaylanan, Senato'da halen tartışılan Kovid-19 salgınıyla mücadele yasa tasarısı, hastane ve bakımevi çalışanlarına Kovid-19 aşısını zorunlu hale getiriyor, Kovid-19 sağlık kartı uygulamasının alanını genişletiyor.

Uygulama, belli etkinlik ve mekanlara girişte Kovid-19 aşısı olduğunu belgelemeyi veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu göstermeyi ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlamayı gerektiriyor.

Tasarı ayrıca, şu ana kadar konser gibi geniş katılımlı etkinliklerde uygulanan Kovid-19 sağlık kartı uygulamasını kafeler, restoranlar, toplu taşıma, 50 kişiden fazla kişinin bulunduğu tüm kapalı mekanlar ile eğlence parklarına zorunlu kılıyor.

Bu işletmelerin işverenlerine, uygulamaya uymayan çalışanlarına 2 ay süreyle maaş vermeme, uymamakta ısrar ederse 2 sonunda işten çıkarma imkanı veren yasa tasarısı, 30 gün içerisinde 3 defa Kovid-19 sağlık kartı kontrolü yapmadığı belirlenen işletme sahiplerine 1 yıla kadar hapis ve 9 bin avro para cezası getiriyor.

Yasa tasarısı, virüse yakalanan kişilerin zorunlu izolasyonunu da öngörüyor.

İNGİLTERE'DE DE AŞI KARŞITLARI SOKAKLARDA

"StandUpX" adlı grubun üyeleri Trafalgar Meydanı'nda bir araya geldi. "Aşıya hayır, karantinaya hayır", "Çocuklarımızın üzerinden elinizi çekin" ve "Hükümet yalan söylüyor" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, hükümetin bazı işletmelere girişlerde Kovid-19 aşısının zorunlu olmasına ilişkin çalışmalarını protesto etti.

Burada bir süre yapılan konuşmaları dinleyen göstericiler daha sonra Başbakanlık Ofisi 10 Numara'ya yürüdü. Başbakanlık Ofisi'nin bulunduğu sokağa tenis topu, şişe ve meşale fırlatan göstericiler, buradaki barikatları aşmaya çalıştı.

Polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate almayan bazı göstericiler gözaltına alındı.

Grubun, geçen haftalarda düzenlediği gösterilerde de onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

Kovid-19 vaka sayılarının günlük 50 bini geçtiği ülkede, kısıtlamaların tamamı 19 Temmuz'da kaldırılmıştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın "Özgürlük Günü" diye adlandırdığı 19 Temmuz itibarıyla, 1 metre olan sosyal mesafe kuralı ve maske zorunluluğuna son verilmişti.

Bu kapsamda, iç ve dış mekanlarda bir araya gelecek kişi sayısı kuralı kaldırılmış, gece kulüpleri yeniden açılmıştı.

SON 24 SAATTE 36 BİN 389 VAKA TESPİT EDİLDİ

Öte yandan, Sağlık Bakanlığının yayımladığı verilere göre, son 24 saatte 36 bin 389 yeni vaka tespit edildi, 64 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Aşılama programına 8 Aralık 2020'de başlayan ülkede, Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısı 44 milyon 476 bin 845'e ulaşırken, bunlardan 36 milyon 762 bin 646'sına ikinci doz aşı uygulandı.


 

Yorumlar