İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Üyesi Saunders:

- "Hanehalkı politika faizinde artışa bir noktada hazırlanmalı. Eğer faizler artacaksa bu ekonominin iyi seyirde olması, işsizliğin düşük seviyede kalması ve hatta azalmaya devam etmesi çerçevesinde gerçekleşecek" - "Brexit süresince faiz oranlarında ayarlamaya gitmekten sakınmıyoruz. Sadece Brexit müzakereleri devam ediyor diye para politikasını sabitlemenin anlamı yok"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Üyesi Saunders:

LONDRA (AA) - İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Üyesi Michael Saunders, hanehalkının politika faizinde artışa bir noktada hazırlanması gerektiğini belirterek, "Eğer faizler artacaksa bu ekonominin iyi seyirde olması, işsizliğin düşük seviyede kalması ve hatta azalmaya devam etmesi çerçevesinde gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Geçen ay yapılan PPK toplantısında bankanın politika faizini artırması yönünde oy kullanan 3 üyeden biri olan Saunders, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda, bankanın, faiz oranını artık mevcut seviyesinde tutmasına gerek olmadığını kaydetti.

İngiltere Merkez Bankası’nın geçen yılın ağustos ayında devreye aldığı mali teşvik paketini geri çekebileceğini belirten Saunders, "Hanehalkı politika faizinde artışa bir noktada hazırlanmalı. Eğer faizler artacaksa bu ekonominin iyi seyirde olması, işsizliğin düşük seviyede kalması ve hatta azalmaya devam etmesi çerçevesinde gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinin (Brexit) para politikası üzerindeki olası etkilerini de değerlendiren Saunders, "Brexit süresince faiz oranlarında ayarlamaya gitmekten sakınmıyoruz. Sadece Brexit müzakereleri devam ediyor diye para politikasını sabitlemenin anlamı yok." değerlendirmesinde bulundu.


-Carney’den U dönüşü


BoE Başekonomisti Andy Haldane, geçen ay yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci yarısında bankanın, politika faizini artırması gerekebileceğini söylemişti.

Açıklamanın ardından devreye giren İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, politika faiz oranının artırılması için aceleci davranmayacağını belirtmişti.

Carney, İngiltere ekonomisinde AB'den çıkış süreci nedeniyle hala bazı zayıflıklar olduğuna dikkati çekerek, ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediğini belirtmişti.

Yakın zamanda Carney’nin bu açıklamalarına bir destek de bankanın Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe’den gelmişti. Cunliffe, bankanın politika faizini artırması için şu anda doğru zaman olmadığı mesajını vermişti.

Mark Carney, geçen hafta Portekiz’de düzenlenen bir toplantıda, "Para Politikası Komitesi'nin karşı karşıya olduğu ikilemin hafiflediği ve politika kararında uzlaşmaya yaklaşıldığı durumda, parasal teşvikin bir miktar azaltılması muhtemelen gerekli olacak." ifadesini kullanmıştı.

Carney, politika faiz artışı olasılığına ilişkin olarak da, şunları kaydetmişti:

"Bu yönde ilerlemek, düşük tüketici talebinin diğer unsurlar tarafından (iş ortamı, gelirler, birim iş gücü maliyetleri) telafi edilip edilmediğine bağlı olacak. Genel olarak ekonomini daha sıkı finansal koşullara ve Brexit müzakerelerine nasıl yanıt verdiğine bağlı olacak. Bunlar önümüzdeki aylarda Para Politikası Kurulu'nun bakacağı konular."

BoE, geçen ay, para politikası faizini yüzde 0,25 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde tutma kararı almıştı.

Yorumlar