İngiltere Büyükelçisi'nden 'detaylı' açıklama

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi, dünyaya örnek teşkil eden Türkiye'nin insani yardım adımını lekelemeye çalışan İngiliz medyası ile Türkiye'de bir kısım medyaya "tek tek" neler olduğunu anlattı. İngiliz Büyükelçi, Türkiye hükümetinin yaptığı yardımlarda hiçbir sorun olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Anlamayanlar için tek tek güzel güzel anlattı

Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelede ortaya koyduğu başarılı tablo ve dünya kamuoyunda sergilediği insani yardım politikası herkes tarafından takdirle karşılanırken; ABD ve Avrupa'a bir kısım medya tarafından gelen karalama, çamur atma, yardımları lekeleme girişimleri ise her defasında boşa çıkıyor. Son olarak İngiliz ve Amerikan medyasında ortaya atılan, Türkiye'deki bazı medya kuruluşları tarafından da referans alınan, "yardım malzemeleri kullanılamaz halde" şeklindeki haberler de İngiliz yetkililer tarafından tek tek çürütüldü. 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, ülkesinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için Türkiye'den ithal ettiği 400 bin adet tıbbi malzemeyi iade edeceği iddiasını yalanladı.

Büyükelçi Chillcott, Twitter'dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

1 - Birleşik Krallık Hükümeti, Türk Hükümeti’ne Birleşik Krallık’ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkirdir.

2 - Türkiye’den yollanan 400.000 adet kişisel koruyucu ekibmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir.

3 - Gönderilen ürünlerin çoğunluğu halen Birleşik Krallık ve Türkiye’deki depolarda test edilmeyi bekliyor. Bunların ne Türk Hükümeti’nin Birleşik Krallık’a hediyesi olan KKE ile ne de bahsi geçen tedarikçiden beklenen teslimat gecikince temin ettikleri 68.000 tulumla bağlantısı yok.

4 - Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ DE YALANLAMIŞTI

İngiliz Hükümet Sözcüsü, İngiliz medyasında yer alan "Türkiye'den, İngiltere'ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun bulunmadığına" yönelik haberleri yalanlamıştı.

Türkiye'den özel bir firmadan sipariş edilen 400 bin koyuruyucu giysiden bir kısmının teslim alındığı belirtilen açıklamada, "Bu önlüklerin az bir kısmı, İngiltere'deki testlerden geçememiş olsa da çoğu testleri geçerek kullanılma onayı aldı." ifadesi kullanılmıştı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da söz konusu iddiayı yalanlayarak kendilerine İngiliz makamlarından bu yönde bir bilgi gelmediğini açıklamıştı.

Yorumlar