İngiliz vekilin silahlı saldırıda öldürülmesi

- İngiltere Başbakanı Cameron, hayatını kaybeden vekil Cox'un seçim bölgesini ziyaret etti - Cameron: - "Jo, işini yaparken hayatını kaybetti" - "Eğer Jo'yu gerçekten şereflendirmek istiyorsak, o zaman onun değerleri olan hizmet, toplum ve hoşgörüyü tanımalıyız" - Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Corbyn: - "Jo bizlerden bir nefret eylemiyle, aşağılık bir eylemle alındı. Dün yaşanan, demokrasiye yönelik bir saldırıdır" - "Başbakan ve Parlamento Başkanı'na, pazartesi günü parlamentonun toplanması için talepte bulundum. Onlar da bu talebi kabul ettiler. Böylece, demokrasi, serbest konuşma özgürlüğü ve siyasi ifade hakkına değer veren kişiler olarak bu ülkedeki herkes adına Jo'yu takdirle anabileceğiz"

Google Haberlere Abone ol
İngiliz vekilin silahlı saldırıda öldürülmesi

LONDRA (AA) - İngiltere'de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Milletvekili Jo Cox'un anılması çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) referandumu sebebiyle çalışmalarına ara veren İngiliz Parlamentosu, pazartesi günü toplanacak.

Başbakan David Cameron ve İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, saldırının gerçekleştiği ve Cox'un seçim bölgesi olan ülkenin kuzeyindeki Birstall'a birlikte ziyaret gerçekleştirdi. Cameron ve Corbyn'e, İngiltere Parlamentosu Başkanı John Bercow da eşlik etti.

Burada gazetecilere açıklama yapan Cameron, Cox ile ilk defa 2006'da Darfur'da sığınmacılara ilişkin yürüttüğü çalışmaları sırasında tanıştığını belirterek, Cox'un dünkü saldırıda hayatını kaybetmesiyle Birleşik Krallık'ın şokta olduğunu dile getirdi.

Siyasetin kamu hizmeti olduğunun tanınması gerektiğinin altını çizen Cameron, "Demokrasimizin kıymetini ve değerini bilmeliyiz. Jo, işini yaparken hayatını kaybetti." dedi.

Cameron, "Nefret gördüğümüzde, uyuşmazlık bulduğumuzda, tahammülsüzlük gördüğümüzde, bunları siyasetimizden, kamu yaşamından ve toplumlarımızdan defetmeliyiz. Eğer Jo'yu gerçekten şereflendirmek istiyorsak, o zaman onun değerleri olan, hizmet, toplum ve hoşgörüyü tanımalıyız." diye konuştu.

- "Demokrasiye yönelik saldırı"

Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn de perşembe günü, düzenlenecek AB referandumundan ötürü çalışmalarına bir süre ara veren parlamentonun pazartesi günü toplanacağını duyurdu. Corbyn, acil oturumda vekillerin Cox'u anacağını söyledi.

"Jo bizlerden bir nefret eylemiyle, aşağılık bir eylemle alındı. Dün yaşanan, demokrasiye yönelik bir saldırıdır." diyen Corbyn, şöyle konuştu:

"Jo'nun anısına, nefret yayan ve toplumumuzu bölmek için zehirleyenlere izin vermeyeceğiz. Demokrasimizi güçlendireceğiz. Serbest konuşma özgürlüğümüzü güçlendireceğiz. Jo harika bir kadındı. Yaşananlardan ötürü derinden, çok derinden üzgünüm. Başbakan ve Parlamento Başkanı'na, pazartesi günü parlamentonun toplanması için talepte bulundum. Onlar da bu talebi kabul ettiler. Böylece, demokrasi, ifade serbest konuşma özgürlüğü ve siyasi ifade hakkına değer veren kişiler olarak bu ülkedeki herkes adına Jo'yu takdirle anabileceğiz. Demokratik bir toplumda görev yapabilmek için herkesin güvende olması gerektiğini anlamak üzere bir araya gelmeliyiz."

Parlamento Başkanı John Bercow da "Herkes acı, korku ve çok kuvvetli bir saygıyla bir arada." dedi. Bercow, Cox'un öldürülmesini "aşağılık ve dehşet verici bir eylem" olarak tanımladı.

Parlamentoya ilk kez Mayıs 2015 genel seçimlerinde giren Cox'un tutkulu ve göze çarpan bir milletvekili olduğunu, onun yeteneğine de hayranlık duyulduğunu ifade eden Bercow, ülkedeki serbest konuşma özgürlüğünün devam etmesi gerektiğini belirterek, bunun şiddet eylemleriyle engellenemeyeceğini vurguladı.

Bu arada, Cameron, Corbyn ve Bercow'un yanı sıra birçok siyasetçi Cox'u anmak üzere, ülkenin kuzeyindeki Birstall'a gitti.

- Bayraklar yarıya indirildi

Öte yandan Cox'u anmak amacıyla İngiltere Parlamentosu ve Başbakanlık binaları başta olmak üzere, birçok kurumdaki Birleşik Krallık bayrakları yarıya indirildi. İngiltere'nin AB’de kalması için resmi kampanyayı yürüten "İngiltere AB İçinde Daha Güçlü" adlı grup da propaganda çalışmalarının yarın için de askıya aldığını duyurdu.

İngiltere'nin AB'de kalması için kampanya yürüten Jo Cox, Suriye'deki iç savaş ve sığınmacı krizi konusundaki hassasiyetiyle de tanınıyordu. 41 yaşındaki Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye'nin Dostları Grubu’nun eş başkanıydı.

İşçi Partili Cox, dün seçim bölgesi Birstall'da vurularak ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Cox'un katil zanlısı 52 yaşındaki Tommy Mair'in emniyetteki sorgusu sürüyor.

Londra'nın ünlü Thames Nehri'nde, tekneden eve dönüştürülen bir "bot ev"de ailesiyle yaşayan, Cambridge Üniversitesi mezunu Jo Cox, 3 ve 5 yaşlarında bir kız ve bir erkek çocuk annesiydi.

Yorumlar